torsdag, februari 28, 2008

En enkel studie: Kent

Under en akademisk utbildning får man lära sig att skriva faktabaserade texter med tydliga källhänvisningar. Jag är mitt uppe i en akademisk utbildning, men det hindrar inte att även denna lilla studie kommer att, precis som allt tidigare material i den här bloggen, bygga på 90 % magkänsla, 7 % egna minnen och 3 % wikipediagrundade eventuella fakta. Som i alla studier får inte texten vara för charmerande och finurlig utan måste vara ganska strikt och torr. Jag har alltså valt att behålla det sämsta från akamediska texter (torrheten) och struntat i det bästa (det höga sanningsvärdet).


Det finns förmodligen ingen artist eller band, förutom 50 Cent, Michael Jackson och senaste idolvinnaren, som lika många svenskar har en åsikt om än Kent. Du må tycka att det är ett halvskapligt band som det inte är värt att prata om, men i så fall är det nånting du skriker ut för full hals, med utropstecken som ser ut som !!!!½½½ och med en ölflaska som håller på att spilla ut sitt innehåll på tangentbord eller närmaste människa. Folk tappar helt enkelt all sans när Kent kommer på tal. Det hjälper inte ens om någon inte hört talas om bandet, för då undrar dem: "Kent, vem är det?" och då måste man svara dem att "nej, alltså, det är ett band" och då undrar de vilka jävla idioter det är som döper ett band till ett halvtaskigt gubbnamn - och vips - så har även dessa människor en välgrundad och stabil åsikt om bandet.


Frågorna som i denna genomgång ställs och med häpnadsväckande klarhet och insikt svaras på är dessa: Varför slog Kent igenom när de gjorde det? Varför lyckades de inte alls lika bra utomlands? Varför gillade och gillar så många dem?


90-talet brukar kallas ironins årtionde. Fin de siécle präglade människors sinnen, arbetslösheten stegrade och ekonomin var relativt rutten under första halvan av decenniet. Inom konsten såg vi verk av dystopisk karaktär (More) och humorn hade det ironiska Killinggänget ett stadigt grepp om. Unga människor som växte upp i dessa förhållanden var givetvis präglade av förhållandena men ville samtidigt söka en utväg. Någonting som kunde få de att känna, någonting äkta. Det finns i regel bara tre vägar att gå när uppgivenheten kräver ett motgift : Kriminalitetens, religionens eller musikens. Musiken har alltid varit en tillflyktsort och en tröst för människor, särskilt unga, och 90-talet var inget undantag. Vad bjöds det då på? Om man ska kika på säljlistorna var det mest lättlyssnad R'n'B (ex TLC, Boyz II Men) och patospop (ex Seal, Celine Dion) som dominerade. Denna typ av ytlighet tilltalade inte vårt lands själar och hip-hopen, som börjat slå igenom kommersiellt, var inget som passade flertalet unga mobbade svenskar. Texter om vapen och ammunition var inget som de blivande Kentfansen ville lyssna på.


Varför frågar du inte bara de som gillar Kent varför de tycker gruppen är bra, undrar säkert ingen av er, och då ska jag svara er: Därför att jag i så fall med all sannolikhet kommer få genuint hjärncellsbefriade svar som "men de är ju så bäääst!" eller "därför att de säger allt om mitt liv" och så står jag där på ruta ett igen, med den enda skillnaden att jag i fortsättningen har ännu lägre tankar om människan än jag redan hade. Nej, en sådan här utredning måste göras själv.


En sak är lätt att fastslå: Kents musik är inte originell. Lokala rockband med ett kombinerat Bono- och alternativkomplex finns det massor av i USA. Förtäckta emoband likaså. Att svenskarna älskat bandet måste alltså bero på att det skiljer sig från dessa övriga på nåt avgörande sätt. De enda väsentliga skillnaderna jag kan finna är bandmedlemmarnas ursprung och språket. Svenskar vill ha svensk musik så att det blir lättare att relatera, eftersom bandet har levt i samma välfärdsstat som dem, genomlidit samma typ av mobbning på högstadiet, haft samma sexidoler (Lili och Sussie/David Hasselhoff) osv. Språket är också viktigt, eftersom de vill förstå vad det är som sägs utan att behöva anstränga sig. Det är t. ex bra mycket fler svenskar (under femtio år, förstås) som lyssnat mer på Jakob Hellman än Elvis Costello, däribland jag. En ytterligare orsak är förstås mediebevakningen; det är självklart så att många inte kände/känner till all den liknande musik som finns, eftersom nationell media gärna lyfter fram inhemska bravader.


I ovanstående stycke kan vi nog finna förklaringen till Kents misslyckande utomlands. De har redan massa Kent och behöver inte ytterligare ett. Lyssna till exempel på "Om du var här". Tror du inte att den gitarrmattan finns i en och annan amerikansk postgrungelåt redan? Om vi nu lägger ihop ett och två, så ska vi nog se att vi lyckas få tre. Det svenska klimatet är lämpat för ett band av Kents typ. Utländska band har svårare att tilltala svenskar. Alltså lyckades Kent. Men hur kan de ha appellerat till så många olika grupper? Hur lyckades de hamna i både mainstreamfåran och alternativkretsen?


Jocke Berg var galen i Bono när han var ung. Han satt inte ensam hemma på fredagskvällarna och listade de bästa C86-banden, utan höjde nävarna till Sunday Bloody Sunday på närmaste gymnasieförfest. Inte konstigt att musiken inte blev av svårtillgängligaste slag. Det man kan fundera på är istället varför indiemänniskorna och journalistkåren klappade händerna i taket och varför Kent oftare gav de orgasm än vad deras partners gjorde. Jag tror att vi har och göra med ett enkelt men genialt knep, medfött eller ej, från Jocke Bergs sida. Det är hans indieröst som fört honom in i gråtande glasögonormars sovrum. Lite texter om ångest på det så är även den gruppen lyssnare kirrad. Att texterna sen oftare än sällan är av ögonbrynshöjande banal karaktär, upptäcks inte förrän man faktiskt lyssnar lite noggrannare på vad det är karln säger, vilket man såklart inte gör i sådan känsloladdad musik. Musik som fungerar i båda folk- och alternativlägret har antingen indieröst och text eller indiemusik, men aldrig båda. Fallet Håkan Hellström är ett annat bra exempel; hans musik är inte indie men hans röst och text är det. Ytterligare ett fint knep Kent använder sig av är den mystik de valt att bygga upp kring sig själva. Den där basisten eller vad han är som aldrig ger intervjuer, Jocke som framstått som svärtan själv, etc.


När Kent väl fått sitt grundmurade rykte som ett gränsöverskridande band, samtidsbetraktare och äkthetsförmedlare tycks det sedan bara ha funnits två sätt att förhålla sig till dem: Antingen vänder man sig mot allt detta eller också fortsätter man per automatik att köra på att de är bäst. Det är också det här man ser bland dagens lyssnare och tyckare.


Själv har jag inga starka känslor inför Kent. Det är ett vanligt band, ett man kan finna sig själv mednynnandes i när man dricker öl på puben och egentligen tänker på nåt annat. Ungefär som Bo Kaspers Orkester. En lättsam historia helt enkelt.


Det här inlägget skulle inte alls handla om detta egentligen. Det var tänkt att jag skulle börja modeblogga, men återigen har jag fått bevisat för mig att all teknisk utveckling efter 1990 är att jämställa med avföring. Jag har försökt lägga in bilder från min nya mobil på datorn upprepade gånger, men det är helt omöjligt. Detta eftersom allt är helt sjukt i huvudet. Det ska väl ändå lösas på nåt vänster snart men tills dess får ni fortsätta gissa hur snygg jag är.

10 Comments:

At 6:16 em, Blogger Ward said...

Underbart att denna studie får se dagens ljus. Kent som koncept är tusenfalt mer intressant än Kents musik. Men hur ser du på framtiden för Kent? Kommer det fortfarande lyckas komma undan med att göra samma platta år efter år? Kommer allmänheten och massmedia någon gång se igenom fasaden?

Lite övriga punkter:
1. "Texter om vapen och ammunition var inget som de blivande Kentfansen ville lyssna på." - detaljer är vad som gör en text bra, Martin, och det här var en väldigt snygg detalj. Fy fan va snygg, till och med.

2. TLC är, eller var, sjukt bra. Minnes ingen singeln "No Scrubs"?

 
At 6:27 em, Anonymous Gorillan said...

Har aldrig läst en artikel om Kent förut, kan inte minnas att jag varit intresserad vid något tillfälle (ta det som en komplimang). Orsaken till bandets mystifiering, är förmodligen medlemmarnas önskan att dölja Jocke Bergs totala brist på karisma; kan inte komma på ett mer intetsägande utseende - Winnerbäck inräknad! Ryktet säger att den avhoppade medlemmen hotade med att avslöja Bergs egentliga yrke som grävmaskinist... tilltalar de verkligen populärmusikaliska elitister nu för tiden?!

 
At 7:14 em, Blogger hilda said...

har som genom ett mirakel aldrig fallit ner i avloppsbrunnen som kents musik utgör, som ung människa med något slags musikintresse känner jag mig ganska ensam på asfalten. men då har man ju fallit ner i andra hål.
detta med modebloggandet känns dock väldigt intressant, inte bara som en ursäkt att få ett ansikte bakom orden, utan främst för att man måste stödja alla uttryck för narcissism.

 
At 7:16 em, Blogger hilda said...

måste bara tillägga att jag med ansikte naturligtvis egentligen menar en kropp

 
At 12:41 fm, Blogger Martin Janzon said...

ward:
Jag tror de släpper en platta till, som bara får hyfsad kritik och sen upplöser de bandet, varefter alla komemr hylla dem som det största svenska rockbandet någonsin.

Tack så mycket, det är ett svårt jobb att vara lagom subtil/uppenbar med snygga detaljer.

TLC är den näst bästa tjejgruppen från 90-talet efter Destiny's Child och No Scrubs - ja den lär inte gå lottlös från en kommande 90-talslista.

gorillan:
Nån från DN käkade middag med Jocke Berg i fem timmar och gjorde en lång interju med honom för inte så länge sen så nåt tilltalande anses väl finnas fortfarande.

Jag såg Winnerbäck man mot man på dansgolvet en gång. Seg, nedsjunken och iklädd fula jeans. Säkert trevlig, men inte mer rockstjärna än Thomas Östros.

hilda:
Jag har alltid tyckt historien om Narcissus varit så vacker, och så är det meningen att man ska tycka han bär på en negativ egenskap. Det köper jag inte.

hilda, andra kommentaren:
Naturligtvis.

 
At 9:01 fm, Anonymous mathilda said...

Ward har verkligen rätt om "Texter om vapen och ammunition var inget som de blivande Kentfansen ville lyssna på." Ha-ha ho-ho. Det om journalistkårens orgasmer var, såklart, också kul. Läsvärd text om ett band som är ungefär lika spännande som potatis.

Ja, dags för en visningbild på dunkadunka, tänk om folk tror att du är ful? Det är du ju inte. Jag har ett flertal geggiga beskrivningar av ditt yttre på tungan, som skulle göra dig till det lilla stycke kött du faktiskt är, men släpper inte lös dom då jag i mitt yrke representerar och är ansikte utåt för ett respekterat företag, som inte vill att jag sysselsätter mig med att uppfinna synonymer till kvinnlig kåthet på arbetstid.

 
At 12:25 em, Blogger Martin Janzon said...

Jämförelsen med potatis är bra:
- Vad åt du till middag idag?
- Tja... Fisk och nåt till. Typ ris eller potatis eller nåt.

- Vilken musik spelades i affären du just var i?
- Tja... Typ Cardigans eller Kent eller nåt sånt.

Man bara tuggar i sig det utan att lägga märke till det, liksom.

Hehe, bry dig inte om företag som inte uppmuntrar litterär uppfinningsrikedom (dvs komma på synonymer till kvinnlig kåthet). Men du har nog rätt, jag får ständigt såna där "your friends ranked you #2 as the
*person with the best body
*cutest"

på facebook. Om det finns många andra grejer jag hamnar lägre på? Håll käften.

 
At 11:07 em, Blogger motherfakka said...

jag har numera börjat modeblogga

 
At 10:15 fm, Blogger Taibai Li said...

qihang0528replica watches
kate spade uk
mont blanc pens
air max 95
ray ban sunglasses
michael kors handbags
hollister clothing
coach outlet online
toms shoes
true religion outlet
true religion outlet
kate spade outlet
fitflops sale clearance
ray ban sunglass
burberry sale
oakley sunglasses
chanel online shop
true religion sale
abercrombie outlet
oakley sunglasses
kate spade
coach outlet online
coach outlet store online
tory burch outlet online
chanel outlet
nike air max
gucci outlet
gucci outlet
burberry scarf
toms outlet
pandora charms
kate spade bags
prada outlet
tory burch handbags
michael kors uk
ray ban uk
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
coach outlet
q

 
At 2:25 em, Blogger Meiqing Xu said...

15718meiqing
ray ban uk
jordan 4
louis vuitton handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
hollister
christian louboutin outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
abercrombie & fitch
coach outlet store online
sac longchamp
timberland pro
coach factory outlet
coach factory outlet online
ray ban outlet
ray ban glasses
louis vuitton handbags
jrodan retro
louis vuitton outlet
michael kors
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
red timberland boots
jordan 11
tods shoes
jordan pas cher homme
gucci
hollister clothing store
cheap jordans
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
fitflops
www.louisvuitton.com
insanity workout
michael kors
christian louboutin shoes
cheap lululemon
coach outlet store online
michael kors outlet online

 

Skicka en kommentar

<< Home