lördag, januari 19, 2008

Googlesökningar

I bloggvärlden är det kutym att förr eller senare göra ett inlägg där man, gärna hånfullt och syrligt, kommenterar googlesökningar som har lett till ens blogg. Med tanke på min bloggs modesta karaktär hamnar få incestsökande bajsfetischister här, så till vida de inte dessutom råkar gilla 60-talsmusik, Biggie Smalls eller nakna tjejer i konst. Vanligast är att någon sökt på varianter av Edouart Manet Olympia samt Amanda Jensen Do You Love Me. (Jag är ledsen att göra ni som sökt på det senare besvikna, men jag tror svaret är ett bestämt nej, faktiskt). Jag vet inte vad man ska dra för slutsater av det riktigt. Vackra damer i gammal konst är tydligen populärare än populärmusik, om nu inte populärmusiken framförs av vackra damer.

I alla fall, ibland är det nån som hamnar här genom nåt som kräver lite mer eftertanke. Min favorit kan vara den som hittade paradiset genom att knappa in Bra "negerdunk". Okej, låt oss sätta oss ned vid skrivbordet, skjuta allt skräp åt sidan och ta fram pennan och blocket. Det är dags att försöka reda ut vad det här är för typ av människa. Vi börjar med att chansa att det är en han, för skrivlättnadens skull. Med neger menar han förmodligen att det ska vara musik som brukar förknippas med mörkhyade människor, kanske till och med den negroida rasen. Nu har han lagt till dunk, vilket förslagsvis innebär att musiken ska dunka rätt bra. Gissningsvis är det rapmusik han tänker på. "Men jaaaa, det fattar du väl att det är. Har du inte bott på landsbygen?" säger kanske du då, och jo för sjutton, säger jag då, det har jag gjort. Men negerdunk är inget som true bönder säger om rap. Det är en myt. I den riktiga bondehooden pratar man inte om svarta och känner över huvud taget inte till att det har utgått något slags kultur från denna grupp människor. Detta därför att de aldrig ens har sett en mörkhyad människa, förutom möjligen i form av "jättenegern" - den näst farligaste gubben i Heroes of Might and Magic, versionen från 1998. I storstäderna skulle man aldrig använda sig av ett sådant ord, där man ju som bekant är kultiverade, så slutsatsen blir att det måste vara en person från en mindre stad. Förmodligen en ganska ung kille som just börjat högstadiet och för första gången träffar kurden Ahmed, ja, det är rent av sannolikt att Ahmed är den första utlänningen den här killen har kommit i riktig kontakt med. Ahmed har, alfahanne som han är, gjort rejält väsen av sig och i tid och otid försökt få alla inskränkta snorsvennar att fatta att 2Pac är den bästa någonsin. Detta är dessutom något han svär på. Tjejerna är mest intresserade av Ahmeds stora guldkedja och förmodat (fördomsfulla som de är) stora lem, men killarna lyssnar med intresserad misstänksamhet på hans passionerade 2Pac-korståg. Därmed kan vi nu med mer kött på benen faktsikt utgå från att det är en kille. När han kommer hem har han redan glömt bort vad den där som enligt Ahmed var en "profet" och en "martyr" hette, men en enkel googlesökning borde lösa problemet. Det kan väl inte finnas så många som sysslar med sånt där dunka dunka som är bra, så jag skriver helt enkelt in "bra negerdunk". Tanken är förstås att killen sedan ska kunna återkomma till skolan och vid första bästa tillfälle visa Ahmed att han minsann vet en hel del och dessutom gillar den stora rapstjärnan. "Changes är grymt bra. Typ viktig. Inte som nån jävla 50 Centig sopig MTV-niggerlåt" har han tänkt säga, eftersom han förmodar att man inte ska gilla Fiddy och även förmodar att alla som är nere med skiten säger "nigger". Förhoppningsvis imponerar det här på Ahmed, som sedan bjuder in honom på sina största fester, som sägs befolkas av riktigt snygga tjejer som "redan har gjort det flera gånger".

Det är nu vi kommer till kruxet, till det som gör att jag blir så intresserad och förbryllad över googlesökningen. Ordet negerdunk stod inom citattecken. Han vet alltså att det inte heter negerdunk på riktigt, annars skulle han inte använt sig av dem. Han är även intelligent och sofistikerad nog att förstå att citattecken lämpar sig kring ett sådant uttryck, och han har inte stavat fel någonstans. Är det då möjligt att han inte ens känner till uttryck som hip hop eller rap? Eftersom han skrivit "bra" innan vill han uppenbarligen hitta bra musik, så det kan inte vara så att han bara vill läsa andra snusmoppeförares raljerande över negerdunkstilen. Är det möjligt att människor idag känner till begreppet "negerdunk" men inte något av de nyss nämnda? Kan han ha tänkt: "Äsch, jag vet att det heter nåt annat egentligen, men internet borde fatta vad jag menar om jag skriver negerdunk. För att visa att jag ändå inte är så ignorant och dum att jag inte vet att det finns andra mer korrekta namn så sätter jag ett par hartassar runt".

Nä, vi får nog skrynkla ihop våra papper och göra om analysen vid ett annat tillfälle. Annars får han/hon som skrev det gärna räta ut frågetecknen för mig om han/hon återkommer.

Jag hade även tänkt ta itu med googlesökningen "hora i Arvika", men det får bli en annan gång.

7 Comments:

At 10:52 em, Blogger Gabriel said...

Jag tror att bönderna på mitt högstadium brukade använda termen "negerdunk". Eller var det arbetarna? Jaja, något sånt där var de väl i alla fall...

 
At 3:33 em, Blogger Martin Janzon said...

Arbetare och bönder är ju båda underklass så det är väl mer eller mindre samma sak. De är samma typ av människor: Bor de på landet blir de bönder, bor de i stan blir de industriarbetare.

 
At 3:29 em, Blogger Ward said...

Så vad är kontentan, Martin. Negerdunk; bra eller dålig eufemism? Killen har ju åtminstone tillräckligt med koll för att veta att "vit" hiphop suger samt att bangers är att föredra av hiphop. Eller är det en överdriven analys..

Eller vart hela poängen, som faktiskt var ganska utsökt, att lätt driva med landsbygdsbönder och landsbygsturkar, denna osinade källa av lustigheter.

Eller var det hela bara ett något förvirrat uttryck, skapad i hast medan du red på framgångsvågen från senaste projektet.

Din vän i etern.
Ward.

 
At 11:11 em, Blogger Martin Janzon said...

Ja, i mitt tycke låter ju egentligen negerdunk ganska bra, om man bryter ned ordet och analyserar det. Jag vill ju gärna att min hiphop är svart och dunkar rätt bra. Det är associationen till dumhet och ignorans som termen ändå inger som gör att jag inte förmår att hylla användandet av det, i alla fall inte när det yttras av sådana jag misstänker är ganska dumma och ignoranta.

Dina två "eller var..."-stycken stämmer båda ganska bra med hur det var, tror jag. Jag känner att inlägget var lite förvirrat och utan slutpoäng, men så hade jag heller ingen slutpoäng.

Jag uppskattar dina kommentarer!

 
At 11:32 fm, Anonymous Mathilda said...

"Där nere är det bara massa jävla dunka-dunka", sa jag och mina kompisar om hiphop-RnB-dansgolvet på utestället. Och vi var från Stockholm.

 
At 2:29 em, Anonymous patrik said...

lagt av med jonglerandet? :O ;)

 
At 8:44 em, Blogger Martin Janzon said...

mathilda:
Du är inte alls från Stockholm...

patrik:
Hm... okej, jag är inte säker på vilken Patrik det är. Berätta! Jonglerandet är lite på is kan man säga, men man kommer alltid igång till sommaren. Själva satsningen är väl rätt nedlagd i alla fall. Damn, nu är det avslöjat att jag är jonglör...

 

Skicka en kommentar

<< Home