tisdag, mars 20, 2007

Lista: Världens sämsta låtar

Nu får det vara nog. Jag tänker inte jobba längre med det här projektet. Främst av två anledningar. För det första så har det visat sig att den dåliga musiken är utan gränser, det finns oceaner av fruktansvärd musik av alla sorter. Jag kan lika gärna dra gränsen nu som senare, för jag kommer aldrig hinna gå igenom alla viktiga kandidater ändå. För det andra mår jag dåligt efter ungefär en timmes genomlyssning av möjliga alternativ så för hälsa och välbefinnandes skull slutar jag nu. Tyvärr har jag nog inte fått med kreddig musik på listan, så jag är rädd att ingen blir upprörd. Men när jag gör listor vill jag vara helt ärlig och kan därför inte ta med någonting av U2, för det är inte riktigt tillräckligt uselt helt enkelt (det är nu ni ska skratta åt mitt skämt, jag insinuerade ju att U2 skulle vara kreddiga). Som ni förstår är det massa musik som inte kom med, väldigt mycket emo, äckelpop á la albumlåtar av Eagles, dålig techno och så vidare. UB40 fick ingen plats, inte heller någon låt av Rolling Stones. Inte ens Seven Days av Sting, trots att den är i konkurrens med Cure's fredagslåt den sämsta veckolåten någonsin. Klassiska bottennapp som Ebony and Ivory med Paul McCartney och Stevie Wonder eller Beatles' Obla-Di Obla-Da slapp listan också.

Vad är en dålig låt? Jag har utgått från två saker, de jag intellektuellt tycker är dåliga och de som upprör mig känslosmässigt. Alla låtar upprör mig mer eller mindre och den kategorin har varit viktigast. Jag har försökt variera genre lite i alla fall, även om jag inte velat ta för stor hänsyn till det. Men det hade ju inte varit kul med bara avskyvärd burlesk humor (Björn Rosenström och Onkel Konkel klarade sig alltså) och amerikansk radiopostpunk (Matchbox Twenty och Creed slapp också, otroligt nog) på listan. För den som undrar kom Shania Twains I Feel Lika a Woman elva på listan.

10. Twisted Sisters - I Wanna Rock
Jag sa att jag gillade pop väldigt mycket till en person en gång. Han sa något i stil med "Haha! Du gillar Darin och dem!" och sen satte han på den här låten och gjorde det där hårdrockstecknet och brölade "I Wanna Rock!". Jag tänkte först protestera högt när han sa det där med Darin men jag insåg snart att allting är relativt och att Darin nog inte är så dålig ändå.

9. Magnus Uggla - Nu Har Pappa Laddat Bössan
Jag har alltid mått dåligt av Magnus Uggla. Det kan vara något från barndomen. Jag visste inte riktigt vilken låt jag skulle välja men alla är ju egentligen likadana ändå. Han har en hemsk image och skriver usla tonårstexter.

8. Black Ingvars - 10 000 Röda Rosor
Jag vet att jag är tråkig, men en av de mest uttjatade dansbandslåtarna i kombination med mellanstadierock bildar helt enkelt en brutalt kass helhet.

7. Manowar - Warriors of the World (United)
De här kan inte vara seriösa. Men om de är det så finns det ändå en märkligare sak. Vilka lyssnar på dem? Vilka går runt på stan och lyssnar på monsterfantasyrock med texter som

"We alone are fighting for metal that is true
We own the right to live the fight, we're here for all of you
Now swear the blood upon your steel will never dry
Stand and fight together beneath the battle sky "

och tro mig, det där var ändå en av de bättre verserna. Patetisk "tung" rock som främst vänder sig till David Eddings-läsande trettonåringar passar inte riktigt mig.

Och just ja, gitarristen kallar sig Ross the Boss.

6. Limp Bizkit - Rollin'
Rap och metal. Det är allmänt känt att detta är en av de värsta kombinationerna, värre än ost och fil, ja till och med värre än Stefan och Krister. Att Bizkit är en ofattbart stor tönt har jag ändå inte alls tagit hänsyn till. Både "rapen" och musiken är upprörande dåliga. Detta är vidrigt.

5. Dvärgarna - Vår Julskinka har Rymt
Här blandas allt möjligt av skräckartad karaktär. Julmusik, som allt som oftast håller fantastiskt låg nivå, kryddas här med usel humor (folk som inte gillar musik blandar in humor i den och sådan musik lyssnar folk på som inte gillar musik, och inte har sinne för humor) och ännu uslare svensk techno eller liknande.

4. Ronan Keating (feat Cat Stevens) - Father and Son
Keating fullkomligt mördar en låt som från början var ganska okej. När Stevens, eller Yusuf Islam om vi ska vara petiga, börjar sjunga förstår man vilken skillnad det är på folk och folk. Samtidigt måste det vara lite tråkigt att medverka på världens sämsta cover. Denna fick jag stå ut med att lyssna på på radio en sommar. Det måste ha varit en dålig sommar. Radion gillade förstås låten, själlösa unga pojkbandsföredettingar som sjunger om hur "gamla och visa" dem är, det är förstås grejen tycker dem. Om jag vore en som brukade slänga mig med fula ord skulle jag skriva typ sug kuk eller nåt nu.

3. Modern Talking - Ready for the Victory
När låten är klar, förresten finns det flera lika usla låtar av samma band, har jag en utmattande illamåendekänsla som inte riktigt vill lämna mig. Det här är inte roligt. På riktigt.

2. Westlife - You Raise Me Up
Återigen avdankade pojkbandsspolingar som försöker ta på sig kostymen och göra vuxen musik. Kunde de inte ha gjort låten lite mer pompös? Alltså, det räcker ju inte med fiolerna, de "perfekt" tajmade cymbalslagen (man kan riktigt se hur alla rör sig avskyvärt melodramatiskt och överdrivet), stora änglakörer och allt vad det nu är. Äckligt och patetiskt. Värdelös refräng också. Sentimentalt dravel från lyckliga män i svarta kostymer. Jag mår dåligt.

1. Lifehouse - Hanging On a Moment
Detta lyssnar de tydligen på i USA. Den låg etta på billboardlistan 2001. Folket blir alltså manipulerade där. Är det här Bush's fel tycker jag vi invaderar landet. FN måste ju göra nåt, såhär kan det inte hålla på. Klapprutten och förutsägbar postpunk där sångaren försöker låta som Kurt Cobain. Sjunger med den där spruckna rösten som ska verka sliten. Jag hatar det!! &#/¤&"#!! Jag laddade hem två låtar till av dem och det var lika dåligt. Måste vara världens sämsta grupp genom tiderna. Jag börjar allvarligt fundera på om de inte är sämre än West Ham.


Okej, nu får ni säga vad ni tycker. Vilka har jag missat? Och framförallt, vilken låt på listan är faktiskt bra?

21 Comments:

At 5:17 em, Anonymous sunvalley said...

Jag laddade ned Hanging On a Moment från pseudonymen music_luv. Jag skrattade lite åt det.

Annars tyckte jag det var en helt förskräcklig lista. (Och det är ju en positiv kommentar, för en gångs skull.) Men jag trodde att du skulle tillägna Linkin Park en plats på listan. Vad händer? :)

 
At 6:03 em, Blogger Martin Janzon said...

Haha, skönt att du inte vågar använda ditt vanliga nick/namn när du laddar hem. Själv skrattar jag inte alls åt låten, jag mår mest dåligt.

I valet mellan Linkin Park och Limp Bizkit drog den senare det längsta strået faktiskt, men det hade ju varit en god bubblare.

Jag inser också hur mycket jag helt har glömt, gamla svenska pop/rockartister á la Tomas Ledin kanske hade kunnat haft något att erbjuda.

 
At 6:41 em, Anonymous Anna said...

Haha, riktigt många värdelösa låtar på den listan! Jag tycker att du lyckades bra! Westlife är ju liksom, det finns helt enkelt inte ord för det, att man kan kalla det för musik är lite oförståbart. Och att de hela tiden gör covers på i stort sett nya låtar är tragiskt!

 
At 12:14 fm, Blogger Martin Janzon said...

anna: Tack, det kändes faktiskt minst lika viktigt att lyckas med en sämstalista som en bästalista... Vad gäller Westlife och alla de där f.d pojkbandskillarna (undantaget Justin såklart, som gjorde en av förra årets bästa låtar, My Love) så är dem så sämst när de "går vidare" från sina pojkband och "mognar". Och nej, jag är inget stort fan av pojkbanden redan från början.

 
At 11:38 fm, Blogger Manne said...

Intressant att du tog upp ämnet. Jag satt faktiskt på Nya Konditoriet och funderade på detta idag samtidigt som jag låtsades läsa om prefixfri variabellängdkod. Det är kul att du inte räds de stora frågorna. Att göra en lista över de sämsta låtarna är naturligtvis ingen smärtfri upplevelse.

Jag hade dock en lite annan infallsvinkel på ämnet. Jag noterade att det finns
1. musik jag tycker är bra och
2. musik jag gillar att lyssna på.
Jag har inte riktigt lyckats reda ut det för mig själv, tror jag överlåter det åt dig (om du orkar). Tre anledningar kom jag dock på till att jag ibland väljer en mindre bra skiva framför en massa bra.
1. Tröttnat på de bra skivorna.
2. Behov av funktionell musik.
3. För trött för bra musik.
Den sista punkten kan diskuteras, men faktum är att entropin (oordningen, medelinformationen) i bra musik är högre än i dålig. Over.

 
At 1:05 em, Blogger Martin Janzon said...

manne: Kopplingen mellan prefixfri variabellängdkod och musikfilosofi är ju annars glasklar tycker jag. Jag har faktiskt tänkt reda ut de stora frågorna någongång, vad är musik? Finns det bra/dålig musik? Vad är det isf? Varför gillar man viss musik och inte annan osv.. Får se om/när jag orkar. Men någon utläggning borde jag ändå få till tycker jag. Om inte annat för att reda ut saken för mig själv.

En annan anledning till varför man inte väljer de skivor man håller för mycket bättre ibland kan nog vara att man är rädd för att inte riktigt uppskatta den så mycket man borde och därmed känna sig dålig/misslyckad efteråt. Alltså avstår man.

 
At 3:32 em, Anonymous gabriel said...

West Ham vann faktiskt senaste matchen! På bortaplan! Mot Blackburn! Premier League nästa säsong är fortfarande möjligt (i teorin )!

För övrigt anser jag att Triads "Tänd ett ljus" borde haft en självklar plats på listan, men eftersom du redan hade en jullåt kan jag acceptera att den föll bort.

 
At 9:41 em, Blogger Mathilda said...

Först läste jag fel på det du hade skrivit om Magnus Uggla. Jag trodde att du menade att du i barndomen inte visste vilken Magnus Uggla låt du skulle säga var bäst (Alla skulle ju ha en favvo - de flesta hade den där "illa, illa, jag mår iiiilla") Jag minns att jag valde "fyra sekunder" när min kompis brorsa frågade.

Det var först för nåt år sen jag fattade vad den handlade om.

Det var en bra lista, trots att jag äger nästan hälften av låtarna på skiva eller singel...

...okej, om vi räknar Shania så är det över hälften.

 
At 10:41 fm, Anonymous Anonym said...

Dom som säger att Linkin Park borde ligga etta på listan förtjänar att dö. Plus " vem går runt och lyssnar på monsterdödarrock" eller vad fan du nu sa, det gör jag och många miljoner fler ska jag säga, så fuck off med din jävla rosamoln knullande popmusik.

 
At 11:16 fm, Anonymous Anonym said...

Okej, kanske inte dö, men fan heller att Linkin Park är dåliga. Linkin Park äger alla. Tycker ni de är dåliga har ni fan världens sämsa musiksmak

 
At 5:27 em, Blogger Martin Janzon said...

monsterfantasyrock. rätt ska vara rätt. rosa molnknullande popmusik - strålande uttryck! den kommer jag förmodligen använda mig av någongång.

 
At 3:12 em, Anonymous Anonym said...

"Linkin Park äger alla. Tycker ni de är dåliga har ni fan världens sämsa musiksmak"

HAHAHAHAHA! ojojoj..

Angående listan, jag är övertygad att jag skulle komma på sämre låtar än du gjort Martin men det skulle förmodligen vara mycket förutsägbara val (som Linkin Park, Kid Rock etc..) så din lista är rätt bra ändå. I wanna rock är sämst.

Dock har jag en mycket märklig invändning: jul-låten. På pappret bör jag avsky den bortom alla gränser (larvig humor framfört av folk utan musikalisk talang)men den gör mig glad.

 
At 4:15 em, Blogger Martin Janzon said...

Så här fyra år senare när jag också är fyra år äldre kan jag tycka att listan känns lite inaktuell och dessutom rätt trist. Ganska öppna dörrar den sparkar in, minst sagt.

Tycker dock fortfarande att allt på listan är genuint dåligt, naturligtvis.

Vår julskinka har rymt har jag inte lyssnat på sen dess, men jag tvivlar på att jag håller med dig Anonym. :)

 
At 11:41 em, Anonymous Anonym said...

2000 tals musik och framåt låter illa gillar inte alla babyröster och skrål tacka vet jag fin gammal musik från beethoven till vengaboys sen låter det så illa att jag tänker finns det ingen radiokanal med kulturskatter, och finns det ingen i världen som gillar fin musik vart är vi på väg bojkotta melodifestivalen den är för lång...

 
At 12:41 em, Anonymous Anonym said...

Jag kanske var lite för sur isåfall ber jag om ursäkt, alla får ha sin smak men jag tycker det är viktigt att man är rädd om det gamla också annars förlorar man kultur och det är synd tycker jag. jag kanske inte är som andra men jag bryr mej inte om det men jag bryr mej om jag skriver eller säger något olämpligt då tänker jag usch vilken råtta jag är. det jag läst på din blogg är bra skrivet jag brukar inte läsa så många bloggar dom mesta bloggar bara bjuder ut sej själva och skriver zzzz=(skitsnack) men roligt tycker jag att du skriver om så bra musik 60 70 80 90 tals musik. kommer du skriva om tidig 1900-tals till 50talsmusik också? eller finns det en annan bra blogg om gammal musik jag kan söka på google? som sagt din blogg är super jag är bara vänlig och säger det och så är jag ärlig när jag ber om ursäkt hur jag uppförde mej men det var mitt i natten och jag var trött och alltid nykter jag älskar nykterister och nykterhet. din blogg kommer jag läsa så fort jag har tid. ha det så bra eller vad man säger i internetvärlden jag vet inte för jag kan inte ungdomsspråk.

 
At 2:28 em, Blogger Martin Janzon said...

Haha, jag tycker det är ganska fantastiska kommentarer du kommer med. Många tankar som ska fram märker jag. :)

Tack för uppskattningen! Jag kommer nog inte göra listor från 50-talet och bakåt, mest eftersom jag förmodligen inte kommer skriva så mycket mer över huvud taget i den här bloggen.

Det finns säkert många bloggar därute som skriver om gammal musik, bara att googla så hittar du nog!

 
At 3:43 em, Anonymous Anonym said...

Modern talking är bäst !!!

 
At 4:57 fm, Blogger chenlina said...

chenllina20150911
michael kors handbags
longchamp le pliage
louis vuitton handbags
timberlands
ray ban eyeglasses
nike sb
toms promo code
michael kors outlet
michael kors uk
timberland pro
michael kors outlet online
oakley sunglasses
toms outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
jordan 3 retro
louis vuitton outlet
ncaa jerseys
timberland boots
louis vuitton outlet
ugg boots sale
louis vuitton outlet
nike trainers uk
louis vuitton handbags
ed hardy outlet
michael kors outlet
coach outlet online
vans shoes sale
adidas originals
instyler curling iron
oakley sunglasses
gucci outlet online
coach handags
fitflops sale
true religion outlet
coach outlet online
ralph lauren sale
hermes bags

 
At 2:41 fm, Blogger Nike Free said...

Air Jordan 4 Alternate 89
jordan 11
coach outlet online coach factory outlet
coach store
michael kors outlet
2015 michael kors outlet
michael kors sale
michael kors bracelet
michael kors factory outlet
michael kors uk
jordans 11
kd 7
cheap nike air max
nike air max 2015
nike free run womens
nike free run 2015
christian louboutin boots
christian louboutin online
mbt shoes online
mbt Shoes
fitflops sale
fitflops shoes
Kobe 9 Elite
Nike Kobe 9
Red Bottom Shoes
christian louboutin store
jordan 13
jordans shoes

 
At 2:57 fm, Blogger dong dong23 said...

cheap jordan shoes
juicy couture
retro jordans
coach outlet
oakley sunglasses
hollister clothing
fitflops
replica watches
cheap jordans
coach factory outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
louis vuitton outlet
true religion outlet
vans shoes outlet
giuseppe zanotti sneakers
cheap oakleys
nike uk
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
louis vuitton handbags
air max 90
louis vuitton bags
louis vuitton outlet
louis vuitton
jordan 4 toro
nike free run
ray bans
coach outlet
vans shoes
oakley outlet
jordan shoes
celine
air jordan pas cher
coach outlet
coach outlet store online
true religion jeans
michael kors purses
20166.20wengdongdong

 
At 9:42 fm, Anonymous Khasiat dan Manfaat QnC Jelly Gamat said...


This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

Cara Mengobati Sinusitis
Penyebab Mual dan BAB Berdarah
Cara Mengatasi asam Lambung
Cara Mengobati Usus Buntu
Cara Cepat Mengobati Amandel
Cara Mengobati ruam Kulit pada Bayi

 

Skicka en kommentar

<< Home