onsdag, februari 28, 2007

An essay concerning the principles of happiness related to pop music

Ni vet när klockan är tjugo över elva, man har inte läst något av allt man tänkt läsa under dagen och man är lite för melankolisk till sinnes och trött i huvudet för att göra något åt det nu. Man inser att man egentligen borde ha lagt sig och förundras över att man inte går och lägger sig nu när man kommit till just den insikten. Man känner en tristess och längtar tillbaka till gamla tider, ju längre bak desto bättre. Inte för att det nödvändigtvis är sämre nu men just här och nu är ju allt så hårt, tydligt och har så klara konturer. Jag hatar skarpa konturer. De är så oromantiska. Det är därför minnen och framförallt drömmar är så mycket mer romantiska. Jag är övertygad om att jag aldrig kommer att bli så kär igen som jag varit vid ett par tillfällen då jag drömt. I drömmar försvinner den irrelevanta och ytliga omvärlden och fokus blir därför helt på själva poängen. Förutom drömmar har även musik förmågan att få hjärnan att helt glömma bort yttervärlden (om den nu finns, och så vidare...)

Särskilt popmusik tror jag. I alla fall när man känner sig till sinnes så som jag tidigare beskrev. Målet är ju inte heller att fördriva den där romantiska, ledsna och längtansfulla känslan utan att intensfiera den så till den grad att själva upplevelsen av starka känslor gör en lycklig (då fungerar ofta The Smiths, musiken upplevs så bra och känslorna förstärks på ett oemotståndligt sätt. Du känner att lyckliga människor inte hade uppskattat musiken lika mycket) men ännu hellre: vända den romantiska, ledsna och längtansfulla känslan till en romantisk, hoppfull och längtansfull känsla. Jag ska nu ge ett recept på detta:

1. Slå på Cemetry Gates med The Smiths och surfa dig samtidigt fram till denna sida , som innehåller den finaste recensionen någonsin, på Belle and Sebastians If You're Feeling Sininster. Läs den.

2. Nu blir det ofrånkomligt att spela ett par låtar från skivan, du väljer Fox in the Snow och Get Me Away from Here, I'm Dying.

3. Nu börjar du känna dig sådär upprymt glatt melankolisk och känslorna är varma. Du behöver dock ännu en påminnelse om att det finns goda och gulliga människor som vet att vara anspråkslösa och tittar därför på Herman Dune - I Wish That I Could See You Soon och kan nu inte låta bli att tycka att alla världsliga problem är löjliga. Om de inte handlar om små barn i rosa t-shirts, inget eller inga andra än dem kan vara särskilt viktiga ändå.

4. Här borde man egentligen sluta men eftersom man inte kan låta bli spelar man även Joy Dinisions Love Will Tear Us Apart och varvar i upphetsningen av den ner till den vackra Long Forgotten Fairytale med Magnetic Fields.

5. Avsluta med You Should All be Murdered med Another Sunny Day och kryp sedan till sängs med en förundran över hur lyckliga och ledsna många andra tappra människor också tycks ha varit och gör det med en ologisk känsla av att vara lycklig och vilja älska. Ju mer ologisk den känslan är, desto mer lyckad är kuren.

Lycka till!

PS. Jag sa att You Should All be Murdered är världens bästa låt va?

9 Comments:

At 12:29 fm, Blogger Martin Janzon said...

... Och tack till Johannes för tipset om Herman Dune-videoklippet... Underbart.

 
At 8:16 em, Anonymous Eve said...

Lite trist när man är tvungen att kommentera sin blogg själv?:P
förresten väntar jag på secret shiffer en natt.

 
At 8:53 em, Anonymous gabriel said...

Jag tor jag hade den känslan för ungefär en halvtimme sen, men jag valde throbbing gristles "20 jazzfunk greats" istället. Jag vet inte om det var en bra idé, nu känner jag mig som en fascist istället, vilket kanske är en skön, men inte nödvändigtvis bra känsla..

PS. "What's happened to you my dearest friend" är lite bättre

 
At 10:40 em, Blogger Martin Janzon said...

gabriel: Haha! Hur man kan komma på tanken att välja Throbbing Gristle i det läget övergår mitt förstånd (tyvärr gör nog även Kant det delvis för tillfället). Fascistkänslan är som sagt skön, men aningen läskig.

Whats Happened to You.. är faktiskt lite sämre, men deras näst bästa, ytterst tätt följd av Anorak City. Där har vi en trio poplåtar som man inte bråkar med.

 
At 6:00 em, Anonymous Anonym said...

Ηοωdy! Thiѕ іs κind of off topiс but I
neеd ѕomе guidancе from an establishеd blog.

Is it very hard to set up youг oωn blog?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking аbout crеаting my oωn but I'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

Feel free to surf to my weblog: how do you build a boat

 
At 12:56 fm, Anonymous Anonym said...

Ηi there! I know thiѕ іs κіnԁa off topic
but I ωaѕ wοnԁering if you κnew whеre I coulԁ get
a captcha plugin for my cοmment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having tгouble
finԁing onе? Thanκs a lot!

Alѕo vіsіt mу webpаge ::
how to get taller

 
At 5:43 fm, Anonymous Anonym said...

At thiѕ time it loοks like BlogEngіne is thе top blogging ρlаtform avaіlable right now.
(from what І've read) Is that what you are using on your blog?

My web site how to lose belly fat fast

 
At 7:48 em, Anonymous Anonym said...

Wow that was οdd. I just ωгote an vеry long cοmment but after I cliсked submit mу comment
dіdn't appear. Grrrr... well I'm not writing all thаt ovеr again.
Regаrԁlеsѕ, just wantеd to say wonderful
blog!

my blоg ... Hypothyroidism Treatment

 
At 3:31 em, Anonymous Anonym said...

Howdy this is sоmеωhаt of off tοpiс but I was wonderіng
if blogs use WYSIWΥG editоrs or if уou have to mаnuallу code with ΗTML.

I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Review my homepage; double glazing companies solihull

 

Skicka en kommentar

<< Home