tisdag, februari 20, 2007

Bandgenomgång: Heavenly

Nu kommer en ny feature på dunkadunka. Det är bandgenomgången, då jag dissekerar ett band/artist. Jag skriver lite om det, recenserar musiken och kommer oftast slutligen kräva att alla kollar upp bandet eftersom jag lär skriva mest om hiskeligt bra akter.

När NME 1986 släppte ett blandband de kallade C86 fick folk upp ögonen för den alternativa musikscenen i Storbritannien. Givetvis inte folk i allmänhet och många av de som fick upp ögonen slöt de nog igen ganska fort men med tiden har C86 fått kultstatus bland tweepoppare. Det var nämligen vad detta handlade om, charmig "do it yourself" -pop även kallad twee. C86 kom senare att bli namn på själva stilen och ett band som ofta förknippas med dem utan att ha varit med på blandbandet är Talulah Gosh. Talulah Gosh släppte en bunt poppärlor på fantastiska Sarah Records innan de upplöstes och omformade sig som Heavenly istället (med mer eller mindre samma medlemmar). Att ni kanske inte ens hört talas om bandet säger något om den onda och cyniska värld vi lever i. De är nämligen förmodligen bättre än The Beatles.

1990 singeldebuterade de på Sarah Records och skulle sedan släppa skivor och singlar fram till 1996 då de upplöstes. De mötte aldrig någon enorm framgång men var tillsammans med The Field Mice Sarah Records största band. Innan jag tänker hugga in på själva musiken är det ju förstås viktigt för er att få veta om det är korrekt och kreddigt att gilla musiken, annars går det ju förstås inte. Mitt svar är att Heavenly är så kreddigt indiepop bara kan bli. Jag ska i nästa stycke lite snabbt försöka bevisa varför.

En sak kan vi enas om. Amelia Fletcher, frontfiguren i bandet, är ett geni. Varför? Melodierna. Melodier är kreddigt. Hon är tjej, det är kreddigt. Hon är småcharmigt fulsöt - kreddigt. Musikvideorna är fyllda av färger, såpbubblor och flickor som antingen har kortklippta killfrisyrer eller France Gall-frisyrer (henne återkommer vi till lite senare). Väldigt twee. Bandet har låttitlar som Sperm Meets Egg, So What? och det upplöstes p.g.a att trummisen tog livet av sig. Jag hoppas att ni förstår att det här är bandet ni alltid kan dra till med att ni gillar, på vilken fest som helst. Ni är på säkra sidan, även när indie annars är ute.

Låt oss gå på musiken.

Singlar:

1990 - I Fell in Love Last Night/Over and Over - Strålande debutsingel och nästan lika bra b-sida. Stark åtta. 8/10.

1990 - Our Love is Heavenly/Wrap My Arms Around You - En av världens bästa singlar. Det är som med The Ronettes' Be my Baby-singel, b-sidan är underbar, men det spelar liksom ingen roll. Den hamnar helt i skymundan ändå och betyget är givet utifrån bara a-sidan. 10/10.

1991 - So Little Deserve/I'm Not Scared of You - Här är b-sidan bättre än a-sidan. Som vanligt fantastiska melodier och underbar sång från Fletcher. 8/10.

EP:

1993 - Atta Girl/P.U.N.K Girl - Egentligen en sammansättning av två singlar. EP:n består av fem låtar och de titellåtarna skulle ge EP:n 10/10. Resten av låtarna är bra men drar ner toppbetyget ett snäpp. 9/10.

Album:

1991 - Heavenly vs. Satan - Här är det fokus på charmen, melodierna och den där lyckliga förälskelsekänslan dyker upp oftare på det här albumet än de andra. Innehåller ingen av de allra bästa låtarna kanske (de flesta av de finns inte på skivorna faktiskt, utan är singlar) men är jämn. Högjämn. 8/10.

1993 - Le Jardin de Heavenly - De ska tydligen ha utvecklats till denna skiva och visst är musiken lite fylligare, vilket nog inte är en bra sak i detta fall, men låtarna är helt enkelt inte riktigt lika bra. Förutom den underbara C is the Heavenly Option såklart. Allmusic tycker det är deras bästa, jag säger antagligen deras sämsta. Till denna skiva hade de utökat bandet med en vokalisttjej till ska jag nämna också. 6/10. Nästan sju.

1994 - The Decline and Fall of Heavenly - Känns aningen starkare än förra tycker jag. Lite lägre högstanivå möjligen. Det är nästan jämt skägg dem emellan. Det finns givetvis, som på alla deras skivor, fantastisk popmusik här. 7/10.

1996 - Operation Heavenly - Deras mest energirika skiva. Tillsammans med debuten skivan med bäst låtmaterial också. På denna skiva hade de också den goda smaken att göra en fin cover på France Gall's Nous ne Sommes pas des Anges, en låt jag redan tidigare hyllat. 8/10.

Om jag skulle göra en Heavenlyblandskiva:

1. I Fell in Love Last Night
2. Wrap My Arms Around You
3. I'm Not Scard of You
4. P.U.N.K Girl
5. Our Love is Heavenly
6. Over and Over
7. Cool Guitar Boy
8. Lemonhead
9. Shallow
10. It's You
11. Different Day
12. C is the Heavenly Option
13. Sperm Meets Egg, So What?
14. Trophy Girlfriend
15. Atta Girl
16. K-Klass Kisschase
17. Ben Sherman
18. Nous ne Sommes pas des Anges

Och så till frågan om det här hade varit världens bästa popalbum om det hade funnits på riktigt. Svårt att säga men låt för låt - ja självklart.


1 Comments:

At 10:46 em, Anonymous sunvalley said...

Din post fick mig att lyssna igenom det jag hade av Heavenly i musikväg; och, ja, det är svårt att inte hålla med. Our Love is Heavenly är sjukt bra.

 

Skicka en kommentar

<< Home