söndag, mars 04, 2007

Lista: Hiphopens bästa album

Så ska jag då äntligen uppfylla löftet om en lista på de bästa hiphopalbumen. Det svåra med såna här listor är att vissa album som man tyckt så mycket om och lyssnat så mycket på, var inte riktigt lika roliga när jag nu lyssnade på dem. Hur gör jag med dem? Generellt går jag på det jag gillar mest nu, men jag går inte endast på dagsformen. Jag vet att jag kommer återkomma till alla skivorna på denna lista, ofta och gärna. Jag lyssnar t ex inte särskilt mycket på Outkast just nu, men Stankonia har ändå letat in sig på listan (jag trodde den skulle hamna högre). Den stora chocken är väl att Dr. Octagonecologyst bara blev en bubblare. Antar att jag kommit över den skivan lite (givetvis still mycket bra), jag trodde nästan att den skulle hamna på top 5. Så kan det gå.

Bara skivor med rap får vara med. Alltså är en annars möjlig kandidat till listan, DJ Shadow - Endtroducing utesluten från diskussionen.

10. Outkast - Stankonia (2000)
Outkast är inte så coola i hiphopsammanhang. Oemotståndliga hittar, svängig musik, glada uppsyner och smålustiga texter är inte vad alla äkta skallar vill ha. Andre 3000 vill inte skjuta gangsters, beefa med kollegor, sälja knark, vara snygg och ragga tjejer. Han vill bara vara snygg och skaffa tjejer. Det kan vara ganska befriande och musiken är lika befriande den. Man kan inte neka att de är bra på att göra musik. Sen att skivan är för lång och att det är för många skits - det får man ta (det lider de flesta hiphopalbum av), det som är bra här är faktiskt fantastiskt bra och det som är dåligt är inte så pjåkigt ändå.

9. Pharcyde - Bizarre Ride II the Pharcyde (1992)
De tar itu med frågor vi alla känner igen oss i, t ex chocken över att upptäcka att tjejen var en kille eller att bli kär i läraren som bara ignorerar dig. De försöker reda ut hur tjock din mamma egentligen är men mest av allt handlar det ju om hur bra de är, bra i allmänhet och bra på att rappa i synnerhet. Med mycket humor. Det är underhållande, det är vår, det är glädje och det har kvar old-shoolens oskyldighet.

8. Dr Dre - The Chronic (1992)
Första halvan av den här skivan är oemotståndligt bra (andra halvan är sämre, kanske pga avsaknaden av en viss rappare). Det är party på ett helt annat sätt än de skivorna som närmast omger denna på listan. Det är tungt gung, det är västkust och studsande bilar. Det är bitches och det där n-ordet man snart inte får säga längre (i New York är ett förbud på gång). Men mest av allt är det Snoop Dogg. Hur kan man låta så laidback och smooth? Alltså, hur är det teoretiskt möjligt? När man lyssnar på skivan är det omöjligt att inte först känna sig som en stencool player, för att sedan känna sig urlöjlig just för att man känner så. Löjlig med ett leende på läpparna, that is.

7. De la Soul - 3 Feet High and Rising (1989)
Jag vet! Vi tar ett ord, sen så tar vi det baklänges och så heter vi det som artistnamn! Jag gillar yogurt så jag heter Trugoy. Hoho! Sen gör vi låtar om mjäll och magiska nummer men också låtar om livsöden, vänskap och äkta kärlek. Om vi sen samplar allt möjligt från musikhistorien, från många stilar och gör typ världens mest kreativa hiphopskiva. Skulle inte det bli bra? Vore roligt att bidra med lite positiva vibbar till det här rapgemet.

Ah! Du menar ungefär som Beastie Boys fast bättre, smartare och inte lika jobbigt?

6. Black Star - Mos Def and Talib Kweli are Black Star (1998)
Äntligen verkligt smarta killar i hiphopen. Inte jobbigt politiska men ändå socialt medvetna. Mos Def tillhör dessutom favoritrapparna. Talib Kweli är inte så dålig han heller. Det är jämn och bra nivå på hela skivan, vilket är ovanligt i hiphopvärlden. Inga jobbiga skits och inga fillers. Otroligt att denna skiva ofta glöms bort när bästa hiphopskivor ska listas här och där.

5. GZA - Liquid Swords (1995)
Wu-Tang Clans bästa rappare och författare, gör en skiva där Wu-Tangs superproducent RZA gör sin kanske bästa produktion. Det är mörkt, spännande och lite läskigt. Perfekt att spela på kvällen och jag har egentligen inget att klaga på, texten passar bra till musiken, som är strålande, och levereras oklanderligt av GZA.

4. Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)
Världens bästa klan är rik på personligheter. GZA's tillbakalutande, respektingivande och intelligenta approach kan helt plötsligt övergå i Ol' Dirty Bastard's galna och teatraliska rappande, eller icke-rappande. En nedrökt Method Man har också något att säga innan den struttiga Raekwon vill bidra med en vers. RZA's minimalistiska skräckbeats var avantgarde på alla sätt och vis när det begav sig och står sig lika bra idag. Detta är en sann klassiker. Respekt.

3. Nas - Illmatic (1994)
19 år och kanske den största streetpoeten någonsin. Klockan var 1994 och en liten parvel visade sig vara mer poetisk, ha större känsla och bättre teknik än, tja, typ alla andra i rapvärlden. Illmatic är egentligen världens bästa hiphopskiva, den är föredömligt lång och alla låtar är bra, de flesta fantastiska. Produktionen är lätt och luftig på nåt sätt, det känns lite som att allt svävar över marken, men ändå så är det nära gatan och verkligheten. Detta är nära pefektion.

2. Jay-Z - The Blueprint (2001)
Men då perfektion är önskvärt, är bubblande euofori snäppet bättre. Det går inte att klaga på Illmatic, men det gör det på Blueprint. De 12 minuterna i slutet kunde trappats ned och en eller två låtar är inte lika roliga som de andra. Men då är de andra riktigt sjukt roliga. Skivan med flest hits i historien (det bara måste vara så) är en fest att lyssna på. Jay-Z vet att han är bäst i världen och det hörs på musiken. Det kan inte bli mer bombastiskt men man måste nog vara rasist för att inte erkänna att det är bra musik. På ett ytligt plan, javisst, men ytlighet är väldigt viktigt för själslivet.

"So, sleep if you need to, mami I will leave you
Right where you stand, nah I don't wanna dance (though I'm good)
I just wanna see what's in your Frankie V pants
Waist is low enough to let your waist show
Top like a rock star, I got a fast car
We can cruise the city, doin a buck-sixty"

Ibland känner man ju sådär. En glidares dröm. Inte behöva tänka, bara leva det goda livet.

1. Notorious B.I.G - Ready to Die (1994)
Den här skivan har kanske ibland lite enformiga beats. Man skulle nog kunna plocka bort ett par låtar om man vill få en mer koncentrerad helhet. Det går säkert att komma på flera kritiska synpunkter. Som det nu är, kunde jag inte bry mig mindre. Världens i särklass bästa rappare skulle kunna rappa över bara en trasig bongotrumma och det skulle räcka för att göra mig nöjd. Han rappar om det hårda livet, om droger han sålde, om att skaffa mat åt sig själv och sin dotter och annat. Klassiska teman. Det är bara delvis självbiografiskt men wtf. Med en sån berättare är saker som sanning och trovärdighet bara bagateller. Var inte han med om det själv, var det nog många andra som var det. Hans flow, rim, formuleringar och stora känlosmässiga spektrum gör att vad han än rappar om så blir det rätt. Jag ska avstå från frestelsen att citera halva skivan - lyssna om ni är intresserade.

Biggie är fortfarande, trots att han är död, den coolaste, tjockaste och helt enkelt bästa rapparen nånsin. 'Nuff said.


Bubblare:
Dr. Octagon - Dr. Octagonecologyst (1996)
Aesop Rock - Labour Days (2001)
Jay-Z - Reasonable Doubt (1996)
Mobb Deep - The Infamous (1995)
A Tribe Called Quest - The Low-End Theory (1991)

23 Comments:

At 9:22 em, Blogger joakim axelsson said...

hej martin, nu ska jag vara mindre ortodox och föreslå en till bubblare. Antipop Consortiums fantastiska Arrhytmia. kanske inte true hiphop, men jäääkligt bra ändå. den gör nog inte bara min topp 10 hiphopalbum (som i likhet med alla mina andra listor är grymt ostatisk), den kvalar in på min topp 10 bästa överlag.

nu ska jag fortsätta med min hemtenta i konstvetenskap som ska vara inlämnad kl 10:00 imorrn. det var med andra ord en ganska dålig idé att bli karatefull igår och gå och kolla på governor andy.

förresten, du nämnde att du tappat länken till min blogg. här är den: verfremdung.blogspot.com

får man önska listor, eller? lät så lite på ditt första inlägg här. isf vill jag ha en topp 5 bästa hardcorealbumen genom tiderna. sitter och peppar mig själv på raised fist på skylten nu på tisdag den 13:e.

håll till godo, hälsar en fett jävla asbakis joakim axelsson.

 
At 12:16 fm, Anonymous Anonym said...

underbar lista!
kul att du har med pharcyde! det trodde jag inte men håller med =)
skit bra lista men tycker fugees the score saknas. ah. keep it up. nu väntar jag på "bästa rappare/ låt" härnäst!

 
At 12:17 fm, Blogger Martin Janzon said...

Tja!

Sådär, nu är din blogg sparad på säkert ställe. Tack så mycket.

Det låter som ganska mycket Jocke att bli karatefull vid fel tillfälle.. :)

Ditt hiphoptips är noterat! Det ska kollas upp. Det är bara kul att du inte är så ortodox, jag är mdveten om att min lista är ganska förutsägbar och kanske "tråkig" men hey, det är ju svinbra skivor så vad gör man. Finns en anledning till deras status... Skulle vara roligt att se någon av dina listor dock, den lär innehålla en del spännande prylar.

Top 5 hardcore alltså! Hardcorepunk misstänker jag, med tanke på din Raised Fist-referens. Jag ska självklart jobba på den, även om den kan komma att ta ett tag, måste lyssna in mig.. Jag har lite kött på benen, iaf om det aningen mer avantgarda räknas (Big Black, Butthole Surfers) men det är en genre jag helt klart behöver lite mer tid på.

Lycka till med hemtentan! Själv tenterar jg i filosofi imorn.

 
At 12:20 fm, Blogger Martin Janzon said...

anonymous: Tack! Ja, Pharcyde är underbara. Man blir glad helt enkelt. Bästa rappare kommer nog dyka upp inom inte allt för länge, bästa låtar dyker nog upp i en blandform, då jag siktar på att göra en lista över bästa låtar från olika årtionden... men det är ju ett ganska stort projekt.

 
At 12:34 em, Blogger Anders said...

Hihi, jag vill också se en lista över de fem bästa hardcore-albumen. Det skulle nog bli något att bita i för dig.

 
At 6:45 em, Blogger Martin Janzon said...

Anders: Jag tänkte just be om att få låna lite plattor... :) Men jag är kanske inte så dåligt inlyssnad som du tror. Eller så är jag det. Det beror på vad du tror om mig förstås. Jo, jag är nog det. Vi syns om en kvart!

 
At 8:00 em, Anonymous Johan said...

N.W.A. - "Straight outta Comptons" Lite drygt hälften av de hiphop-akter som skrivs med på listan är av urban street/gangsta och så saknas dess Bibel? Slarv!

 
At 12:08 fm, Blogger Martin Janzon said...

johan: Problemet med Straight Outta Compton är att hur bra den låten än är så håller inte skivan riktigt måttet. Det är lätt att luras av klassikerstatusen, men jag menar att förutom titellåten och två, tre låtar till är den inte så kul att den kvalar in på den sån här lista.

Intressant att ingen puritan har kommenterat att inga Public Enemy-skivor är med. Om någon undrar, så skulle ingen ens komma in på top 30.

 
At 5:43 em, Anonymous Anonym said...

Jag skulle vilja se en lista över de värsta låtarna, alla kategorier!! Här är min komponerad klockan 4 på natten med en kär vän!
1.James & Karin – Hur ska jag göra för att komma över vägen?
2.Sammy A – Volga
3.M9 feat. sneak – Flippy chill
4.Alf Poier – weil der mensch zaelht
5.Stefan Raab – Waddw hade dudde da
6.Maryla Rodowicz - Hej Sokoly
7.Michalis Rakinzis – S.A.G.A.P.O
8.Craig David - Key To My Heart
9.Gregorian – Nothing else matters
10.Fred Åkerström – Amerikabrevet

 
At 6:25 em, Anonymous gabriel said...

När du skrev att black star inte var "jobbigt politiska" tror jag inte att någon tyckte det var värt att kommentera public enemys frånvaro...:)

 
At 11:24 em, Blogger Martin Janzon said...

anonymous: Okej, en lista över de bästa hardcorealbumen och en över de sämsta låtarna är uppskriven. Ska bli!

gabriel: Smart kommentar! :) Nu råkar det iofs mest vara musiken som jag inte orkar med i längden, av nån anledning stör jag mig inte lika mycket på budskapet där. Politiska låtar kan vara roliga, men album som helt genomsyras av politisk agitation blir lätt tröttsamma i längden.

 
At 2:13 em, Blogger joakim axelsson said...

justja, avantgarda bäst du vill! du kan mina svagheter...

*TiHi*.

 
At 11:16 fm, Anonymous Stefan said...

Jag gjorde en likadan lista på min blogg för ett par månader sen, men jag valde att måla upp Endtroducing... för mästerverket det är. Och utesluta Jay Z för den överskattade mcn han är.
Fin blogg förresten!

 
At 4:45 em, Blogger Martin Janzon said...

stefan: Jay-Z gör framförallt sjukt bra musik (när han gör det, vill säga), men jag tycker att han ofta, som på Blueprint, håller hög kvalitet som mc också.

För mig ssm gillar listor var din blogg rätt fin den också. :)

 
At 8:45 fm, Anonymous Anonym said...

2015-4-6 xiaozhengmm66
michael kors outlet online
coach outlet store online
mont blanc pens
coach handbags
louis vuitton handbags
mulberry handbags
montblanc pens
ralph lauren outlet
christian louboutin sale
abercrombie
pandora jewelry
ray ban sunglasses
oakley vault
tods shoes
coach factory online
hollister clothing
true religion
black timberland boots
michael kors
coach factory outlet
michael kors watches
pandora charms
www.louisvuitton.com
jordan 3 retro
coach outlet online
michael kors
air jordan 11
toms outlet
mulberry uk
christian louboutin outlet
fendi outlet
mont blanc
oakley sunglass
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
oakley outlet
michael kors outlet
air max 2015
michael kors

 
At 10:15 fm, Blogger Taibai Li said...

qihang0528replica watches
kate spade uk
mont blanc pens
air max 95
ray ban sunglasses
michael kors handbags
hollister clothing
coach outlet online
toms shoes
true religion outlet
true religion outlet
kate spade outlet
fitflops sale clearance
ray ban sunglass
burberry sale
oakley sunglasses
chanel online shop
true religion sale
abercrombie outlet
oakley sunglasses
kate spade
coach outlet online
coach outlet store online
tory burch outlet online
chanel outlet
nike air max
gucci outlet
gucci outlet
burberry scarf
toms outlet
pandora charms
kate spade bags
prada outlet
tory burch handbags
michael kors uk
ray ban uk
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
coach outlet
q

 
At 2:25 em, Blogger Meiqing Xu said...

15718meiqing
ray ban uk
jordan 4
louis vuitton handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
hollister
christian louboutin outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
abercrombie & fitch
coach outlet store online
sac longchamp
timberland pro
coach factory outlet
coach factory outlet online
ray ban outlet
ray ban glasses
louis vuitton handbags
jrodan retro
louis vuitton outlet
michael kors
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
red timberland boots
jordan 11
tods shoes
jordan pas cher homme
gucci
hollister clothing store
cheap jordans
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
fitflops
www.louisvuitton.com
insanity workout
michael kors
christian louboutin shoes
cheap lululemon
coach outlet store online
michael kors outlet online

 
At 4:57 fm, Blogger chenlina said...

chenllina20150911
michael kors handbags
longchamp le pliage
louis vuitton handbags
timberlands
ray ban eyeglasses
nike sb
toms promo code
michael kors outlet
michael kors uk
timberland pro
michael kors outlet online
oakley sunglasses
toms outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
jordan 3 retro
louis vuitton outlet
ncaa jerseys
timberland boots
louis vuitton outlet
ugg boots sale
louis vuitton outlet
nike trainers uk
louis vuitton handbags
ed hardy outlet
michael kors outlet
coach outlet online
vans shoes sale
adidas originals
instyler curling iron
oakley sunglasses
gucci outlet online
coach handags
fitflops sale
true religion outlet
coach outlet online
ralph lauren sale
hermes bags

 
At 9:37 fm, Anonymous Penyebab Mual Muntah dan BAB Berdarah said...

This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

Cara Mengobati Sinusitis
Cara Mengatasi asam Lambung
Cara Mengobati Usus Buntu
Khasiat dan manfaat QnC Jelly Gamat
Cara Cepat Mengobati Amandel
Cara Mengobati ruam Kulit pada Bayi

 
At 9:08 fm, Anonymous Obat Penambah Berat Badan said...


Thank you for joining us. his article is very helpful

Obat Maag Alami
Obat Keputihan Alami
Cara Mengobati Hematuria
Cara Mengobati Penyakit Kista
Cara Mengobati Sesak Napas Alami
Cara Mengobati Penyakit Gagal Jantung

 
At 2:56 fm, Anonymous Cara Mengobati bisul said...

Thank you very helpful article

Cara Mengobati Benjolan di leher
Cara Mengobati Penyakit Typus
Obat Benjolan Dimata
Penyebab Kulit Tangan Mengelupas
Obat Biang Keringat Pada Bayi Anak-anak dan dewasa
Cara Mengobati Penyakit Gondongan Dengan Bahan Alami

 
At 6:29 fm, Anonymous Cara Menghilangkan Rasa Mual said...

Thank you, the article is very petrifying

Obat Herbal Untuk Tulang Keropos
Tips Untuk Menormalkan Kanker Kelenjar Getah Bening
Cara Cepat Untuk Menghilangkan Panu
Obat Alami Untuk Kuku Cantengan
Obat Herbal Untuk Penyakit Paru Obstruktif Kronis
Obat Herbal Radang Selaput Dada

 
At 3:22 fm, Anonymous Cara Mengobati Tukak Lambung said...

Thank you for sharing an interesting and very useful article. And let me share an article about health here I believe this is useful. Thank you :)

Cara Mengobati Penyakit Tipes Super Ampuh
Cara Mengatasi Jantung Koroner secara Alami
Obat Tradisional Penurun Asam Urat

 

Skicka en kommentar

<< Home