onsdag, november 26, 2008

Jag tolkar: René Magritte - Ceci n'est pas une pipe

eller En historia om varför jag inte vill försvara ett forskningsarbete på en disputation.


Okej, så här var det: Snubben målade en pipa och skrev att det inte var en pipa. Konstvärlden gick som väntat i brygga och surrealisten Magritte är nu evigt fast i konstkanon om inte på grund av allt annat han gjort så i alla fall på grund av det här.

Självutnämnda besserwissrar ska förstås briljera med alla möjliga lösningar de känner till på "problemet": Han har rätt! Det är ingen pipa, det är ju bara en målning av en pipa! Eller, kolla här då, skriften säger ju att "det här" inte är en pipa, och pekar alltså på sig själv, och och... då är det ju också sant, för texten är ju text och ingen pipa! Hihi! Men jag då, lyssna på mig! Han, jo så här, han.. menar att pipan i sig inte är ordet pipa, en pipa är ju en träsak för rökning och inget ord, eh.. förstår ni, det är är lite svårt, ni kanske inte förstår, är typ lingvistisk, men mest filosofi, lite konstvetenskap förstås... jag har läst sånt här, alltså det är skitintressant... det är liksom Foucault och sånt, eller Barthes, jag vet inte...

Please, sluta jiddra. Den enda besserwissern jag har respekt för är mig själv, och att tjafsa om sånt där är att missa det viktiga med målningen. Målningen är en paradox, den är fel, den funkar inte. Den säger att det inte är en pipa och ändå ser vi en pipa. Målningen är störd i huvudet.

Så vad gör vi när saker inte stämmer, när något är och inte är samtidigt och liknande filosofiskt? Vi inser alltings absurditet, tar en sup och ger upp. Vi kan också tycka att det är romantiskt och hoppingivande (vi kan faktiskt inte förstå allt!), varefter vi, precis som i det första fallet, tar en sup och ger upp. Oavsett så tas den tunga bördan av förståelse och logik av våra axlar, vilket är alldeles enormt skönt. Det finns inget roligare än att höra att fysikerna kommit på att allt de trott hittills inte stämmer och att det är dags för ett nytt paradigm. Äntligen lite spänning! Äntligen kan vi släppa garden, äntligen vet vi ingenting, äntligen kan vi ge upp.

Alla texter på Crunk Juice kanske inte går att "försvara" in i minsta detalj, men jag vill lyssna i alla fall, okej? Magritte har visat att sådant är helt okej: skivan är kanske dålig men den är extremt bra ändå. Ett exempel till: Houellebecq är en bitter jävel men han är trots detta rolig att läsa - världen kanske inte blir bättre och jag kanske inte blir gladare, men jag vill inte försvara eller förklara mig, jag vill bara läsa boken, capiche? Knarka är säkert dåligt, men säkert kul också. Det är så jag vill ha mitt liv: ologiskt, oförsvarbart, konstigt, paradoxalt och oförståeligt. Inga frågor på det, tack.

Ni förstår, ingen vetenskap ska komma och förstöra mitt liv.


Outro: Webbcynikern och järnladyn Mathilda skrev "bra musikblogg förresten" i en kommentar nyss och bara för att hon inte ska få göra det igen (erkänn att du tänkte!) så kommer här dagens musiktips, för många kanske nostalgimusiktips, vilket för övrigt är löst relaterat till skittexten ovan: Lil Jon - What U Goin' Do

9 Comments:

At 2:06 fm, Blogger Gabriel said...

Ett inlägg som berör crunk utifrån ett Magritteprespektiv (eller tvärtom) och utmynnar i ett personligt statement angående disputationer. Oförståeligt, konstigt och kul var orden.

 
At 12:49 em, Blogger M said...

Jag tolkar: Dunka dunka.

Det här är ingen musikblogg.

 
At 1:39 em, Blogger Martin Janzon said...

Gabriel:
Det låter som att du tolkat och tagit till dig inlägget på en nivå som inte ens jag klarar av. Kudos.

M:
Meh, jag som ska publicera ett inlägg om de bästa artisterna som dött i olika genrer snart, dvs olika dögenrer (självmord, flygkrasher, droger osv). Klart det är en musikblogg, den tar bara ut svängarna lite ibland.

 
At 9:36 em, Blogger Mathilda said...

På Facebook sägs det tydligen att jag är lik Fredrik Wikingsson och här är jag en webbcynikern och järnlady. Jag föredrar nog det sista. Det är aldrig fel att vara en lady.

Hursom så visade en föreläsare häromdagen just piptjofräset. Hans förklaring var att det är ju ingen pipa, det är en bild av en bild av en bild av en bild av... en pipa. Det kändes jobbigt på något vis.

Angående musik: Det råder brist på trash-synthiga arga brudar just nu. Nåt tips?

 
At 11:27 em, Blogger Anna said...

Håller med Gabriel, oförståeligt och konstigt. Inte så kul dock, och alla dessa listor. Jag saknar de riktigt bra musikinläggen, om musik och bara musik och som inte var mastodontlånga som inte en enda själ orkar ta sig igenom. Det är synd, för jag tycker ju detta är en fin blogg. En av de bästa ju.

 
At 2:39 em, Blogger Martin Janzon said...

mathilda:
Fredrik Wikingsson hade jag för mitt liv inte velat vara lik. Om det är den korta, eller är den korta Filip? Den långa är ju stilig. Tyvärr vet jag inte om jag kan hjälpa till med de trashsyntiga arga brudarna, men det bör ju finnas en uppsjö. Något nytt som du inte har koll på kan jag inte komma på såhär på rak arm iaf. Du kan ju alltid googla trashsyntiga arga brudar...

anna:
Vilka de mastodontlånga inläggen är vet jag inte, om du inte menar just listorna, och dem är ju typ bloggens ryggrad, så dem lär du inte slippa.

Annars är det synd att du tycker bloggen blivit dålig (men kul att du har gillat den), men det är det säkert fler som tycker. Får väl hoppas att mitt kommande emoinlägg faller dig i smaken, bilder och allt som det kommer ha. Fast det kan nog bli rätt långt. Och, tja, kanske inte bara handla om musik...

 
At 4:53 em, Blogger Mathilda said...

Bloggen är bra och inte dålig. Det är Anna som är dålig.

 
At 2:27 em, Anonymous Anonym said...

Hey guys!

I know some folks here who have gotten results with Male-Extra penis enhancement pills. Im just about to order as i've been hearing amazing results with it. But first off, I want to know if Male Extra does it work as good as they say it does?

I know 1-2 inches Penis growth is realistic and easily accomplished. But I'd like REAL FAST penis growth in the 5 inches range. Dont laugh, I want to have the best penis growth possible because my new girlfriend dated a friggin porn stud!

Guys here know what im talking about?

I want...no make that I NEED to know the best way to enlarge Penis. Male-extra pills promises 3 inches growth within several weeks or they return your money. So I guess that essentially means, if my penis dont grow real fast? They lose money, coz I got to use the pills at the same time get my money back right?

Does this seem like a scam?

Please reply at the soonest possible time!
I need to make a decision fast!

Im already sold on it to be honest, but I just need that one last push so I dont put this off any longer.


The advertisement for the pill I last saw at this site. I hope its still there.

http://cloakedlink.com/hhtaaoleta

K guys thanks. Hope to hear your feedback alright? Bye :D

 
At 2:54 fm, Blogger dong dong23 said...

cheap oakley sunglasses
gucci outlet
cheap jordans
hollister clothing store
ralph lauren
louis vuitton
oakley sunglasses
nike roshe runs
kate spade
christian louboutin shoes
louis vuitton outlet
asics running shoes
coach factory outlet
louis vuitton outlet stores
ralph lauren sale
true religion shorts
nike roshe flyknit
michael kors outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton handbags
adidas shoes
lebron james shoes 2015
michael kors handbags
michael kors outlet
air jordans
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
polo ralph lauren
nike free run 2
ed hardy clothing
nike uk
michael kors outlet online
cheap jerseys
abercrombie & fitch
north face outlet
ralph lauren polo
michael kors outlet online
20166.20wengdongdong

 

Skicka en kommentar

<< Home