fredag, juni 20, 2008

Rim och ramsor

Jag är nu tillbaka där jag trivs bäst, i mitt föräldrahem, där jag orakad och fulklädd tänker dåsa bort den här och några dagar till. Resan till Österrike - landet som är mest känt för Hitler, källare och dålig fotboll - får väl sådär slentrianmässigt sägas vara ganska lyckad. Bilen krashade (ingen fara, det gick bara på tio tusen), någon blev sjuk, fan camp liknade mest sovbracker från ett sovjetiskt koncentrationsläger, det regnade alla dagar osv, men Spanienmatchen, som vi hade biljetter till, var i alla fall lite rolig att se. Att svenskarna förlorade i 94:e minuten är sånt man får ta. Spanien är ju ändå ett bra lag. Och Österrikes natur är verkligen fin.

Bäst var nog annars upplevelsen av de mysiga och gammelfina delarna av rikemanslandet, där gränderna är smala och husen ser ut lite hur som helst, vlket är rätt charmigt. En ghetto- och negerromantiker som jag kanske inte förväntas falla för sådant, men jag är nästan lika mycket glitterromantiker som gillar överklassig artighet (a.k.a illa dold arrogans), ytliga bekanskaper och vackert porlande champagne. Fick jag bara välja en fest att gå på skulle det bli vilken som helst av de som anordnas i The Great Gatsby. Men det här inlägget ska inte handla om Österrikisk kultur, utan om en helt annan sorts kultur, nämligen fotbollramsor.

En fotbollsramsa ska ha ett klart och tydligt buskap, vara slagkraftig, och, om det är möjligt, ha något med Markoolio att göra. Det är viktigt att fotbollsramsan inte blandas ihop med fotbollslåten. En fotbollslåt är i regel längre, kan innehålla verser, och kan förutom Markoolio även ha något med Dr Alban att göra. Sommarens EM-slutspel håller tyvärr normallåg standard på ramsområdet. Ingen är ens i nästan av samma klass som förra VM-slutspelets Five one, even Heskey scored (England hade före mästerskapen slagit Tyskland med 5-1, och t.o.m Heskey hade satt dit en boll för engelsmännen).

Låt oss ta en titt på sommarens ramsor:

In med bollen i mål
3/6 - Bristen på textmässig variation behöver inte nödvändigtvis vara negativ. Kärnfull, to the point och tydlig. Melodin kommer undan med okej också.

Oh oh oh oh oh oh
1/6 - Melodin är den till Seven Nation Army av The Whte Stripes, eller rättare sagt en kort melodislinga ur låten. Fotbollssupportrar, som inte är kända för sin stora kulturkännedom ens på det populärkulturella området, kan förmodligen inte mer än så av låten och det gör tyvärr det hela närmast outhärdligt. Ingen text heller, så fotbollskopplingen är svår att se. Att de valt en redan uttjatad låt som melodi gör inte saken bättre.

Wie sind rothe, wie sind weiss, und wie liebe Österreich (ungefär så, tyska är inte min kopp)
3/6 - Klassisk fotbollsmelodi och bra tryck, men likt alla andra ramsor lika uttjatad som valfri Timbalandproduktion efter 2006.

Aaaaaaaaaaaaargh
2/6 - Kanske har sin grund i någon rysk folkvisa, vad vet jag. Jag hörde ett par ryssar skrika rakt ut och med näven i luften, så jag förmodar att den kan klassas som fotbollsramsa. Mycket patos och passion, men kan ge associationer till fula vikingamössor och osunt alkoholintag. Fungerar dock helt okej när ryssarna kör den.

Alla heter Boris i Moskva
3/6 - Är möjligtvis lite rolig genom att vara totalt oförståelig: för det första heter inte alla Boris i Moskva, för det andra förstår jag inte vad som vore något att skratta åt om alla gjorde det (Boris är ett ganska hårt namn, med lätt lukt av sprit), och för det tredje vet jag inte riktigt vad det har med fotboll att göra. När poänglösa historier upplevs roliga vet man att man sänkt ribban rätt rejält. Det var trots allt några år sen jag skrattade åt skämt som "En häst träffade en gam och sa: jag hör inte vad du säger, för min mamma åt spaghetti till frukost."

Stå upp, för ditt gul och blå
1/6 - Vad fan har Sverige åstadkommit sen stormaktstiden? "Du tronar på minnen från fornstora dar" heter det med rätta. Visst kan vi vara glada över välfärden och vår höga levnadsstandard, men det är när det kommer till kritan inte särskilt gangsta, och inget som får en att känna stolthet. Tvärtom är det fattiga länder med allsköns elände i ryggen som har medborgare vilka känner stolthet för sitt land. Dessutom spelar Sverige en dålig och tråkig fotboll. Men mest är det nog för att jag helst sitter ner, med hakan i händerna, grymtandes och muttrandes, när jag tittar på utskåpningar av vårt gul och blå. Att stå upp är för motionärer.


Då vi lämnade matchen Spanien - Sverige fick vi sällskap av en full svensk utan tröja och med spända muskler - med andra ord en helt vanlig supporter - som sa följande: "Vi har inte tagit upp den viktigaste frågan än. Det är vilka mäninskor som har halsdukar med Sverige på ena sidan och Spanien på andra. Tror ni att Churchill hade en halsduk med 'Churchill' på ena sidan och 'Mussolini' på andra? Förmodligen inte". Han har en poäng: fotboll är inte det roligaste som finns när det kommer till ren underhållning. Vill man ha roligt kan man titta på när Zlatan värmer upp och sen gå därifrån, raka vägen till Bad Girls. Det är lätt att förstå de som tycker det är roligare att stoppa sedlar innanför strumbyxorna på vackra damer än att i blåsigt regnväder klaga på Olof Mellbergs dåliga uppspel. Däremot är det lätt att förstå det viktiga i Olof Mellbergs dåliga uppspel om man ser det som ett krig i klass med andra världskriget. Det gör inte jag, men kompenserar det med att gilla den vackra fotbollen som sådan istället. Nu när Sverige åkt ut kanske man kan få koncentrera sig på den ifred.

Under min resa nåddes jag av nyheten att den kompetente musikern Esbjörn Svensson avlidit. Detta vill jag uppmärksamma genom att spela en låt av Aaliyah, som ju också dog.

En av 2000-talets bästa r'n'b-låtar, utan tvekan.

24 Comments:

At 1:42 fm, Blogger Gabriel said...

Jag är fortfarande så jävla besviken på Sverige efter Rysslandsmatchen. Men det är den där Guus Hiddink. Det är ett skämt att vi satt och oroade oss för spanjorerna i förhand när vi VET att Hiddink ALLTID lyckas. Lite skönt är det dock att Sverige är ute, så man kan börja kolla på EM på riktigt utan att upplevelsen grumlas av nervositet och gammalmodig patriotism.

Inget lag i hela fotbollshistorien kan någonsin ha haft ett så skönt mästerskap som Turkiet haft hittills. Hoppas de vinner, jag gillar framgång. I alla fall på avstånd.

Vacker hyllning till Esbjörn Svensson- mannen som gav kompetensen ett ansikte.

Glad midsommar!

 
At 11:21 fm, Blogger Martin Janzon said...

Eftersom vi blev så totalt utspelade är det svårt att vara sådär fantastiskt besviken som man hade rätt att vara efter både Senegal och Holland. Vi/de är helt enkelt alldeles för kassa, rena skämtet. Om Bilic är funken och Löw är hunken, så är Lagerbäck definitivt sunken. Hiddink är bäst, så är det.

Hela mitt resesällskap ogillade, och ogillar fortfarande, turkarna. Själv har jag först nu börjat tycka hela grejen är rätt kul, nu har de ju cp-vänt tre matcher i rad. Det måste man tycka är roligt på nåt sätt.

Esbjörn var kanske inte allt, men kompetent var han sannerligen.

Nu sitter jag på en Junior MAFIA-dvd, aka en Notorious BIG-hyllningsdvd, som jag inte kan spela eftersom datorn här inte fattar sig på sådan avancerat. Så nej, glad midsommar är väl lite att ta i. Men tack ändå och glad midsommar önskas härmed tillbaka.

 
At 6:48 em, Blogger Ward said...

Jag skulle valt någon av Puffys födelsdagsfester, dem som han har på en yacht på Riviäran. Champagne, ice, skjutvapen och J-Lo. Bäst någonsin.

Turkarna, vars framgång kan liknas vid snubbel på bananskal, kan gott åka ut med tre-fyra bollar mot Tyskland. Så rättvisa kan skipas liksom.

 
At 1:37 em, Anonymous Mathilda said...

Var det du som sa att turkarna är så dåliga på fotboll för att de öppnar en kebabkiosk varje gång de får en hörna?

Var det inte du så ska jag nog ta kredd för det. Jäkla bra skämt.

 
At 5:52 em, Blogger Martin Janzon said...

ward:
Ja, det är klart, Puffys är nog rätt sköna. Där blandas ju på nåt sätt ghetto med snordyrt också.

Tyskland känns för stabila för att åka ut mot sensationslag, men nu vågar jag inte säga nåt om turkarna längre. De vinner säkert skiten, vad vet jag. Heja Ryssland dock!

mathilda:
Det var jag! Någon annan sa det ju till mig förstås, men denna annan är det ingen som minns.

 
At 11:54 em, Anonymous Anonym said...

"Heja Ryssland?" Que?

 
At 11:52 fm, Blogger Anna said...

På tal om ramsor och fotbollslåtar så är Pazza Zlatan en himla hit! Sök på det på myspace. Åhh, jag kan inte bestämma mig om "worldmusic"-versionen, demoversionen eller eurodiscoversionen är bäst...

 
At 1:59 em, Blogger Martin Janzon said...

sunvalley: Ryssland var ju bra! Men nu: Heja Spanien! Ikväll förresten, Johannes, MÅSTE man titta på tv: kvart över sex visas VM-finalen från 1958. Undra om en sjuttonårig Pelé verkligen var så bra, undra om Garrinchas ben var så vinda, undra om Vava...

anna: Tack för tipset! Förmodligen en av de bättre låtarna inom genren, även om man är lite trött på hela Zlatangrejen, och fotbollslåtar överlag, vid det här laget.

 
At 9:21 em, Anonymous Anonym said...

Ryssland var överskattat! Holland insåg inte att djupledsspel var melodin mot tröga ryssbackar. (Sverige ska vi inte tala om.) Zhirkov sprang bra uppåt, men bakåt skapades det enorma ytor för Cesc att lägga in bollar på. Det kunde ha blivit femton noll om (framförallt) Senna hade sett upp lite oftare. Men nog om det!

VM-finalen var riktigt rolig. Garrincha hade lekstuga några gånger. Kan inte ha varit kul att heta vad han nu hette på Sveriges vänsterback. Även om han den femte gången borde ha förstått att Garrincha fintar vänster, går höger. Pelé var bra såklart, men ganska osynlig om man bortser från de två målen. Jag är mest glad över det svenska spelet. Första halvlek var förvånansvärt jämn. Och om inte brassarna hade gjort det snöpliga 2-1-målet så kunde matchen slutat annorlunda. Målmässigt i alla fall.
Bäste svensk: Kurre Hamrin.
Och vem av brassarna sköt i virket precis efter Sveriges ledningsmål?

 
At 9:36 em, Blogger Martin Janzon said...

Det var Pelé som stod för virkträffen, en insats jag håller som matchens prestation (möjligtvis kan det ha varit Didi, men nej, jag är rätt säker på Pelé). Håller med dig om Hamrin som bäste svensk. Gren blev jag besviken på, klackade mest runt som en annan clown. Väldigt lik John Malkovich var han i alla fall. Liedholm var seg men tappade sällan bollen, lite som Zlatan vid hans supermål mot Groeningen eller vilka det nu var. Rör sig inte mycket men får ändå förbi bollen. Parling(?) i försvaret var stabil. Dock inte alls lika stabil som det brasilianska försvaret, som förutom inledande kvarten imponerade stort. Bellini, vilken kung! Garrincha hade jag kanske hoppats lite mer på trots att han ständigt sprang förbi Axbom. Snabbast på plan lär han ha varit iaf. De lättlästa finterna var jag beredd på, i alla klipp man sett med honom har han gått på samma sätt... Man såg att Pelé hade mest talang och potential, när han väl fick bollen märktes det att hans spelsinne, teknik och fysik var snäppet bättre än de allra flesta andras. Mest komplett helt enkelt. Dock osynlig för det mesta, som du skrev.

Synd att inte linjemännen är med och hjälper till som de gjorde dåförtiden. Kastar bollen till den som ska ta inkast, stoppar bollar som håller på att rulla iväg osv. Blev bra flyt. Huvuddomaren var kass förresten.

 
At 5:31 em, Anonymous Anonym said...

Min spontana reaktion sa Didi, men en lillebror sa Pelé, och då är det två mot en. Det här är viktigt, så jag ska kolla inspelningen senare. Annars kan man konstatera att det stämmer det de säger, att spelet var mer böljande förr i tiden.

Om jag får säga någonting om kvällens match, så säger jag 2-0 till Spanien. Det här är inte det Tyskland som gav upphov till talesätt i en masse. Och Spanien har Iniesta.

 
At 7:53 em, Blogger Anna said...

Jag var väl kanske inte jätteseriös, men okej. Man blir inte helt pmsig av att någon går och nynnar på den. Alltid något liksom! Hoppas du haft en fin helg.

 
At 3:00 fm, Blogger Lady Jacky said...

Guus Hiddink is tha man!

 
At 11:14 fm, Blogger Martin Janzon said...

Ja, verkligen. Jag har stått några meter ifrån honom då min kompis blev fotograferad med honom. Vi råkade befinna oss utanför ett hotell när ryska spelarbussen kom inrullandes och vips - så hade man sett Arsjavin, Pavlutjenko och Hiddink i närbild. Hiddink såg kanske tjockast ut, men ändå coolast. Fotbollsspelare ser ju liksom nästan likada ut, sportiga, vätränade och axe-iga allihopa.

 
At 11:03 fm, Anonymous Anonym said...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場

 
At 5:27 fm, Anonymous Anonym said...

I am really enjoying the theme/design of your website.

Do you ever run into any web browser compatibility problems?
A number of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but
looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this problem?
Feel free to surf my blog post : Western Australia

 
At 5:29 fm, Anonymous Anonym said...

Hi! This is my first visit to your blog! We are a
collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
Your blog provided us beneficial information to work
on. You have done a outstanding job!
Also visit my web-site ; hair care

 
At 4:05 fm, Anonymous Anonym said...

First of all I would like to say great blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before writing. I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thank you!
My weblog ... click through the following document

 
At 8:03 em, Anonymous Anonym said...

Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Ie, it looks fine but
when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!
my webpage: Gambling

 
At 12:10 em, Anonymous Anonym said...

The methods advocated by these sites/e-books the bring down piece of
the johnson, is used to holds the erecting.

With the Size of it Genetic science penil extender the interrogative: do "male enhancement" products e'er go? If your health is all proper leave off for the fact that centuries ago by the rulers and kings of the Arab universe. Set about this physical exercise by catching and releasing sexual issues victimisation this product because the ingredients put-upon inMale Enhancementare sinewy, effective and good. Regular account has test copy roughly the from the heel hence you testament in all probability pauperism inexpensive exercises.

My blog post - penis growth
My page: www.penisadvantage.com

 
At 2:03 fm, Anonymous Anonym said...

If you desire to increase your know-how simply keep
visiting this web site and be updated with the newest news
update posted here.

Review my website ... Miami weight loss centers

 
At 8:46 fm, Anonymous Anonym said...

2015-4-6 xiaozhengmm66
michael kors outlet online
coach outlet store online
mont blanc pens
coach handbags
louis vuitton handbags
mulberry handbags
montblanc pens
ralph lauren outlet
christian louboutin sale
abercrombie
pandora jewelry
ray ban sunglasses
oakley vault
tods shoes
coach factory online
hollister clothing
true religion
black timberland boots
michael kors
coach factory outlet
michael kors watches
pandora charms
www.louisvuitton.com
jordan 3 retro
coach outlet online
michael kors
air jordan 11
toms outlet
mulberry uk
christian louboutin outlet
fendi outlet
mont blanc
oakley sunglass
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
oakley outlet
michael kors outlet
air max 2015
michael kors

 
At 10:13 fm, Blogger Taibai Li said...

qihang0528replica watches
kate spade uk
mont blanc pens
air max 95
ray ban sunglasses
michael kors handbags
hollister clothing
coach outlet online
toms shoes
true religion outlet
true religion outlet
kate spade outlet
fitflops sale clearance
ray ban sunglass
burberry sale
oakley sunglasses
chanel online shop
true religion sale
abercrombie outlet
oakley sunglasses
kate spade
coach outlet online
coach outlet store online
tory burch outlet online
chanel outlet
nike air max
gucci outlet
gucci outlet
burberry scarf
toms outlet
pandora charms
kate spade bags
prada outlet
tory burch handbags
michael kors uk
ray ban uk
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
coach outlet
q

 
At 2:25 em, Blogger Meiqing Xu said...

15718meiqing
ray ban uk
jordan 4
louis vuitton handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
hollister
christian louboutin outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
abercrombie & fitch
coach outlet store online
sac longchamp
timberland pro
coach factory outlet
coach factory outlet online
ray ban outlet
ray ban glasses
louis vuitton handbags
jrodan retro
louis vuitton outlet
michael kors
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
red timberland boots
jordan 11
tods shoes
jordan pas cher homme
gucci
hollister clothing store
cheap jordans
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
fitflops
www.louisvuitton.com
insanity workout
michael kors
christian louboutin shoes
cheap lululemon
coach outlet store online
michael kors outlet online

 

Skicka en kommentar

<< Home