tisdag, april 10, 2007

Indiebegreppet

Jag läste lite om indiebegreppet på en blogg nyss. Jag tänkte försöka bidra med något till diskussionen, om inte annat kanske jag lyckas röra till allting ännu mer. Man kan ju alltid hoppas. Låt oss först slå fast att det är ett sjukt flummigt, vitt och vitt begrepp. Det första vi gör är att kolla vad det en gång betydde. Inte vad betyder det egentligen (vadå egentligen? Om de flesta använde indie om rosa elefanter så är det det det [yes! Trippel-det:et!] betyder, oavsett om elefanterna är signade av stora skivbolag eller inte...) utan hur det användes från början. Indie kommer från independent som betyder självständig eller oberoende. Det man talade om var främst skivbolagen, det var skivbolagen som var självständiga (även om artisterna givetvis hade full frihet också). Redan här uppkommer luriga gränsdragningar. När är ett bolag inte längre indie? Vanligt förekommande var att det bara var några som hade hand om alltihop och signade vilka de ville, mer av konstnärliga än kommersiella skäl, att de kanske var eller blev kompisar med artisterna och att de ofta var rejält nischade vad gäller musikstil. Bolagen skulle vara små och fattiga krakar, annars kommer kommersiella intressen styra personerna både på och bakom scen.

Wikipedia skriver: "In popular music, indie music (from independent) is any of a number of genres, scenes, subcultures and stylistic and cultural attributes, characterised by perceived independence from commercial pop music and mainstream culture and an autonomous, do-it-yourself (DIY) approach."

DIY, eller do it yourself, var alltså det som gällde. Indien var med andra ord klart påverkad av punken, där man inte behövde kunna spela för att få vara med. Vill du spela in en skiva, spela in en skiva. Vi ser alltså att indie som begrepp talar lika mycket om en inställning till ett musikskapande som det talar om hur många donuts skivbolagsdirektören på artistens bolag har råd med per dag. Vi ska också notera att indie från början mest (kanske uteslutande) handlade om musik inom rock och pop. Att man nu kan tala om indierap eller indiedansband skulle jag tro bero på att någon kom på att även t ex rappare kan vara obskyra, bleka i skinnet och ha icke-välbesökta hemsidor. Vem som helst kan vara indie om man vill, bär otidsenliga kläder och så länge Mojo inte skriver om en.

Faktum är att det här med självständiga skivbolag inte betyder ett skit för begreppet längre. Vad någon tyckte att det betydde från början eller vad det betyder egentligen spelar ingen roll. Det enda som spelar roll är hur begreppet används idag. Någon skrev något i stil med att "indie var från början taniga brittiska män med gitarrer och slitna kläder, sedan var alla som lät som taniga brittiska män med gitarrer och slitna kläder indie, och numera är alla som ser ut som taniga brittiska män och slitna kläder indie". Nu var det nog inte riktigt såhär personen skrev, men det ligger något i det. Med den skillnaden att nuförtiden räcker det med att referera till ett tanigt brittiskt band med gitarrer för att vara indie. Begreppet har gått från diffust till i det närmaste allomfattande, vilket gör det ganska intressant men också ganska löjligt och oanvändbart.

Jag tror rentav att det är närapå omöjligt att inte vara indie idag. Justin Timberlake är hyllad i rätt kretsar = indie. Någon har en myspacesida = indie. Killen bredvid dig ler lite småfinuerligt under luggen = sjukt indie! Du kollar på Sunset beach-repriser, väldigt retro, romantiskt och indie. Till och med Death Cab for Cutie har ju kallats för indie på grund av det låter som att de känner någon som har en platta med Weezer (och någon i Weezer äger en Morrisseyskiva). och då, mina damer och herrar, inser vi alla att det svåra inte är att vara indie, utan att inte vara det.

Är det därför vi i allt högre grad börjar ladda hem Whitney Houston? Är det därför vi fascineras av de som lyckas undvika varenda indiefälla som finns och som på alla sina miljonsäljande skivors framsidor har, beroende på kön, antingen välansat skägg eller välformad rumpa (är det en kille har han givetvis både och)?

Någon kanske protesterar och hävdar att de flesta inte är indie på riktigt, att de inte är sanna, men poängen är att vi inte bryr oss längre. Vi bryr oss inte om en artist inte har sålt en enda skiva eller om de är målade på alla väggar.

Bara det säger något om mitt liv. Eller svänger.

14 Comments:

At 6:06 em, Blogger Evergreen said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 6:08 em, Blogger Evergreen said...

Bra sagt (eller skrivet man kanske ska säga)! Editerade förra inlägget.

 
At 10:31 em, Blogger Martin Janzon said...

Tack. Det känns som att det finns väldigt mycket mer att säga egentligen, och på så sätt är det intressant. Någonstans måste man dra gränsen dock så att folk orkar läsa!

 
At 11:11 em, Anonymous sunvalley said...

Hm. Som du är inne på här: det är kanske bäst att skilja på indie som inställning ("du är så jävla indie", alltså: oberoende, självständig, typ) och indie som musikstil (ja, hur låter indie egentligen?). "Problemet" är ju att indie som musikstil håller på att bli mainstream (om det inte redan är det). Modest Mouse ligger etta i USA, och så vidare. Om indiemusik ska definieras som det som står i motsättning till mainstream-musiken så kommer ju indiemusiken slutligen att definieras som det som står i motsättning till indiemusiken! Inte undra på att folk är så förvirrade.

 
At 11:15 em, Anonymous sunvalley said...

Och då blir det ju indie att ladda ner Whitney Houston. Är det konturerna av en indiebacklash vi ser?

 
At 12:15 fm, Blogger Martin Janzon said...

sunvalley: Ja, jag känner att jag egentligen borde ha satt mig ner och rätt ut sakerna mer rejält, men som sagt, det finns väldigt mycket att skriva om saken. Indie kan nog jämföras med romantiken. Det är en epok, visst, men det är också en inställning till livet. Indie är en sorts musik, men också en attityd eller inställning. Min post diskuterade "musikstilen" indie och som sådan är begreppet ganska oanvändbart egentligen eftersom det är närapå omöjligt att definiera soundet.

Jag skulle vilja säga att man i vissa hippa kretsar tyckt att det varit häftigt (= alternativt = indie?!) att gilla typ Houston ganska länge nu. Det är alternativt eftersom det inte förväntas av musikintresserade. Känslan blir att "jag som gillar Houston har fattat nåt du inte fattat!". Det är överraskande och kanske t.o.m provocerande. Att gilla Modest Mouse är inget speciellt (längre). Så indie som inställning går nästan bättre ihop med viss kommersiell musik skulle jag nog vilja påstå.

Men det här måste man helt klart ta i en muntlig diskussion. Eller skriva en avhandling.

Och till din fråga: Jag tror att indien som fenomen, och som hipp musik, har varit på tillbakagång ett bra tag nu. Skulle inte förvåna mig om den rentav blir poppis snart igen... :)

 
At 1:05 em, Blogger joakim axelsson said...

haha, "välansat skägg". tänker du månne på john legend?

 
At 5:43 em, Blogger Martin Janzon said...

Jocke: Ja, typ. :) Mannen för mina tankar när jag skrev så var dock en annan, Gerald LeVert: http://www.clevelandleader.com/images/gerald.jpg

 
At 3:24 em, Anonymous Martina said...

Är The Films indie?
www.myspace.com/thefilms

 
At 10:14 fm, Blogger Taibai Li said...

qihang0528replica watches
kate spade uk
mont blanc pens
air max 95
ray ban sunglasses
michael kors handbags
hollister clothing
coach outlet online
toms shoes
true religion outlet
true religion outlet
kate spade outlet
fitflops sale clearance
ray ban sunglass
burberry sale
oakley sunglasses
chanel online shop
true religion sale
abercrombie outlet
oakley sunglasses
kate spade
coach outlet online
coach outlet store online
tory burch outlet online
chanel outlet
nike air max
gucci outlet
gucci outlet
burberry scarf
toms outlet
pandora charms
kate spade bags
prada outlet
tory burch handbags
michael kors uk
ray ban uk
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
coach outlet
q

 
At 2:25 em, Blogger Meiqing Xu said...

15718meiqing
ray ban uk
jordan 4
louis vuitton handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
hollister
christian louboutin outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
abercrombie & fitch
coach outlet store online
sac longchamp
timberland pro
coach factory outlet
coach factory outlet online
ray ban outlet
ray ban glasses
louis vuitton handbags
jrodan retro
louis vuitton outlet
michael kors
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
red timberland boots
jordan 11
tods shoes
jordan pas cher homme
gucci
hollister clothing store
cheap jordans
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
fitflops
www.louisvuitton.com
insanity workout
michael kors
christian louboutin shoes
cheap lululemon
coach outlet store online
michael kors outlet online

 
At 4:57 fm, Blogger chenlina said...

chenllina20150911
michael kors handbags
longchamp le pliage
louis vuitton handbags
timberlands
ray ban eyeglasses
nike sb
toms promo code
michael kors outlet
michael kors uk
timberland pro
michael kors outlet online
oakley sunglasses
toms outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
jordan 3 retro
louis vuitton outlet
ncaa jerseys
timberland boots
louis vuitton outlet
ugg boots sale
louis vuitton outlet
nike trainers uk
louis vuitton handbags
ed hardy outlet
michael kors outlet
coach outlet online
vans shoes sale
adidas originals
instyler curling iron
oakley sunglasses
gucci outlet online
coach handags
fitflops sale
true religion outlet
coach outlet online
ralph lauren sale
hermes bags

 
At 5:13 fm, Blogger dong dong23 said...

louis vuitton outlet
coach factory outlet
air jordans
christian louboutin outlet
adidas shoes
ray ban sunglasses
christian louboutin sale
ralph lauren outlet
louis vuitton outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses
fitflops sale clearance
gucci handbags
michael kors outlet
polo ralph lauren
adidas trainers
michael kors handbags
hollister clothing
louis vuitton handbags
oakley vault
michael kors outlet clearance
nike air max
timberland boots
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
nike roshe flyknit
north face outlet
true religion outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton
fitflops
replica watches
coach factory outlet
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
nike air jordan
oakley sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
20167.9wengdongdong

 
At 5:19 em, Blogger omar ali said...

An impressive share
http://ksa-antiinsect.over-blog.com/
http://antiinsect.ucoz.ae/blog/
http://antiinsect.zohosites.com/
Al-nor.com

 

Skicka en kommentar

<< Home