tisdag, oktober 27, 2009

90-talets bästa låtar pt III


60. The Field Mice - Canada (1990)
Vad vore en 90-talslista utan Field Mice? En matematiker skulle väl - på säkra sidan som de alltid vill vara - hävda att det vore en 90-talslista utan Field Mice. Jag vill hävda att det vore en lista som saknade något viktigt. Den skulle sakna den där skamlöst blåögda töntigheten och mesigheten, vilket vi förstås under alla omständigheter inte vill. Visst, jag vet, den sortens uttryck var överrepresenterad på min 80-talslista, men den är bland alla gangsters definitivt underrepresenterad här. Field Mice är fortsatt en av de sorgligt underskattade popbanden.

youtubelänk

59. Morrissey - The More You Ignore Me, The Closer I Get (1994)
Allt ni har hört om Morriessy är sant. Bög. Geni. Tönt. Fantastiska texter. Vegetarian = hjälte. Vegetarian = löjlig. Självömkande, anemisk surpuppa. Tidernas störste poppoet. Morrissey solo är inte lika bra som The Smiths. Morrissey är ibland bra solo. Vauxhall and I är hans bästa album. The More You Ignore Me, The Closer I Get är det bästa karln har gjort utan Marr vid sin sida.

youtubelänk


58. Nas - Memory Lane (Sittin' in da Park) (1994)
Du har just blivit myndig. Du har släppt en demo som skapat en hype kring dig. Alla världens hetaste producenter inom genren slåss om att få hjälpa dig med dina låtar. Du kan bara vara en person vid ett specifikt tillfälle i historien: Du är Nas och året är på väg att bli 1994.

Att välja låt från Illmatic är lite som att välja tjej från en FHM-tidning. De håller alla mycket hög klass men är egentligen ganska lika varandra. (Den likgiltighet man ibland kan känna inför dessa modeller känner man dock aldrig för nån låt på Illmatic.) Jag undrar om något album med så många olika producenter har känts så helgjutet. Förmodligen inte.

Memory Lane är en nostalgisk låt komplett med ooohoh-körer och klinkande piano. Producent? DJ Premier, så klart. Rappen finns det inget att säga om. Nas flowar som vanligt vid den här tiden på ett helt makalöst sätt.

youtubelänk

57. Bonnie 'Prince' Billy - Death to Everyone (1999)
Ni som inte gillar gospel för att det är för energiskt dumglatt, ni som inte gillar twee för att det är för sött, ni som inte gillar MTV-pop för att det för glättigt och ytligt: välkommen till Bonnie 'Prince' Billys värld. I See a Darkness heter skivan som Death to Everyone kommer ifrån. Ni hör själva. Inte direkt Pernilla Wahlgren här. Men missförstå inte detta! Det är inget bölande à la tidiga Bright Eyes, nej, det här är stil- och insiktsfullt mörker. Vackert mörker rentav. Ljust mörker? Kanske till och med det.

youtubelänk

56. Happy Mondays - Kinky Afro (1990)
Det dröjde förhållandevis länge innan jag kollade upp Happy Mondays. Bandnamnet fick mig att tänka på Boomtown Rats, vilka jag så här inom parentes sagt fortfarande inte har kollat upp. När jag väl fick höra bandets musik insåg jag att det var rätt bra, och det var uppenbart att droger fortfarande inspirerade till bra musik. För även om musiken inte direkt känns flippad så hörs det lång väg att det här inte är inspelat utan de rätta tillbehören. Se bara på videon nedan. Shaun Ryder, vet han ens vilken värld han befinner sig i?

youtubelänk

55. Heavenly feat. Calvin Johnson - C Is the Heavenly Option (1992)
Om det inte vore för att jag visste att samtliga Beat Happeningfans är klena blekfisar hade jag kanske inte vågat säga det: Det här är den bästa låten Calvin Johnson är inblandad i. Håll utkik för Johnsons ooooooooo-ande när Fletcher sjunger en vers. Borde verkligen inte låta så bra som det gör. Men det gör det förstås. Annars är det inget nytt under solen direkt, allt är genialiskt som vanligt.

youtubelänk

54. Whitney Houston - My Love Is Your Love (1998)
Houstons bästa ballad är en soulpärla värd att lägga i samma mjuka paket som de stora hymnerna av Sam Cooke, Marvin Gaye och Anita Baker. Det är den typ av låt som gör dig svag i kroppen, får dig att med ett fånigt leende och lätt vattniga ögon blicka ut över horisonten, kanske kommer en lätt rysning, möjligen en hulkning, alltihopa fortsätter med att krafterna och energin så sakteliga återvänder, en glädje du inte känt sen mellanstadiediscona.

Låten har dessutom en av de bästa textraderna i musikhistorien, eftersom den är en sådan magisk kärleksförklaring: "If tomorrow is judgment day and I'm standing on the front line, and the Lord asks me what I did with my life... I will say I spent it with you."

youtubelänk


53. Pulp - Common People (1995)
Frågan "Oasis eller Blur?" har förstås med rätta alltid besvarats "Pulp".

youtubelänk

52. Big L - Put It On (1995)
Ska vi prata favoritrappare, med andra ord bortse från kvaliteter som att göra eller välja bra beats, då är i min bok endast Biggie större än Big L. Det finns fyra saker som jag tycker är viktiga när det kommer till att bedöma en rappares kvalitet:

1. Teknisk skicklighet. Precision. Snabbhet vid behov. Förmåga att kunna variera flowet.
2. Personlighet. Utmärker sig rösten? Finns en känslomässig bredd? Kan rösten hjälpa till att uttrycka olika sinnesstämningar eller måste man bara lyssna på orden för att det ska framgå?
3. Textens innehåll. Vad är budskapet, vad vill man säga? Är ämnet sex och våld, säger man nåt intressant eller spännande om saken?
4. Formuleringsförmåga. En rappare kan rappa om nästan vad som helst och det kan bli skitbra om han/hon bara har uttryckt sig på ett tillräckligt skönt, roligt eller smart sätt.

Big L är 5/5 gällande punkt 1. Inget att diskutera. Han är åtminstone 4/5 gällande punkt 2. Punkt 3: Tja, han var ju gangsterrappare, vad fan kräver ni... som sådan uttryckte han flera olika sidor av livet, ni har väl hört Street Struck? Är ni fjolliga så kanske ett medelbetyg, men ska vi bedöma honom utifrån genren han verkar i så 4/5. Även våld är ju en viktig sak att skildra, eller hur? Då var det bara punkt fyra kvar. Här ger jag honom 8/5, och då är jag ändå hård. Put It On är en uppvisning i snyggt rimmande och roliga punchlines. Vad den handlar om? Tja, hur bra han är, typ.

youtubelänk

51. The Magnetic Fields - I Don't Want to Get Over You (1999)
Stephin Merritt sätter här fingret på det paradoxala med så mycket av den romantiska kärleken, på det som gör att vi både älskar och hatar den. Både dras till den och är rädd för den. Han erkänner att han kan ta sömnpiller för att sova bort olyckan såväl som ta prozac för att bli glad, men han vill inte. "I could leave this agony behind which is just what I'd do if I wanted to, but I don't want to get over you, cause I don't want to get over love." Det kanske inte låter som nån förklaring men det är just vad det är: man vill inte komma över någon för man vill känna kärlek och på nåt skruvat plan vill man hellre att den ska vara olycklig än inte alls. "Jag blir hellre ensam än lycklig med nån annan" sjung Håkan Hellström några år senare. Ett liknande uttryck för samma obegripliga, ologiska känsla. Hellström uttrycker saken med desperation, Merritt med nåt som mer liknar resignation, eller i alla fall acceptans. Jag älskar båda.

youtubelänk

50. The Notorious B.I.G. - Big Poppa (1994)
Biggie gillade egentligen västkusten. I Going Back to Cali lovordar han staten utan förbehåll, det är nästan så man tror att han gillar västra sidan bättre än sin egen kust (jag säger nästan: "If I got to choose a coast I got to choose the east. I live out there, so don't go there." Damn vilken bra låt egentligen.), och här ger musiken galet mycket västkustvibbar. Big Poppa är för övrigt nästan lika rolig som den är tung. Att Puffy frågar "varför?" när Biggie säger att han inte ska skjuta sönder stället är skitroligt, jag menar, det är väl en sån grej där man snarare måste motviera varför man skulle göra det, inte varför man inte skulle göra det? Nåja, det var en parentes.

youtubelänk

49. The Haywains - Dusty Springfield (1993)
Egentligen borde nog samtliga fyra Haywainslåtar jag har hört vara med på den här listan. Det är nästan på den nivån. Men är det inte så att ljudet varit för kasst på låten jag hört så har jag tappat bort mp3-an, så när allt kommer till kritan finns det nog bara en låt som jag med gott samvete kan ta med. Det är inte bara det obskyra popbandet Haywains bästa låt, det är en av tweepopens bästa över huvud taget. Jag utmanar alla att först och främst hitta låten, och sedan lyssna på refrängen utan att sjunga med kvinnan (sorry, vet inte vad nån i bandet heter) när hon ohh-ahh-ar. Helt omöjligt. Jag skämtar inte. Det går inte att inte göra ett tafatt försök att sjunga med. Det är så en bra poplåt ska vara.

48. Daniel Johnston - Mind Contorted (1994)
En del av Johnstons musik går knappt att lyssna på eftersom det framgår så tydligt att han är mentalt störd. Vågar man lyssna på det? Blir det fint bara för att han är störd? Det han vinner på är förstås det "nakna", "ärliga" och "avskalade" som Lennart Persson gärna hyllade i musik. Men det får inte gå över den gränsen att det känns som freakshow. Det gör det inte i Mind Contorted. Här är det bara, ehm, naket, ärligt och avskalat. Och mycket mycket vackert. Refrängen med sin text och musik har flera gånger rört mig till tårar.

Finns på spotify, orkar inte kolla upp hur man länkar.

47. Destiny's Child - Jumpin' Jumpin' (1999 - släpptes som singel 2000)
Men vem bryr sig om tårar när man kan dansa? Destiny's Child var 90-talets bästa tjejgrupp och har ett antal bra eller ruggigt bra hittar under bältet. Som hit betraktad är den här låten närmast komplett, kan egentligen inte hitta nåt att klaga på. Bästa moment: 3:15 in i låten, Beyonce kåtar ut att hon inte tänker på sin man ikväll och killen hon pratar med svarar med djupaste basstämma: "Uhu, I ain't worried 'bout my girl, aiight...". Så. sjukt. roligt.

youtubelänk

46. Nas - Halftime (1994)
Det var den här låten som florerade på en demokassett ett par år innan den slutligen hamnade på Illmatic. Det var den här som skapade buzzen vilket fick producenterna att dra öronen åt sig. Utan den här låten hade vi inte fått världens bästa hiphopskiva. Men det är inte för dess betydelse den är listad här utan för att den är magisk. Och den är inte magisk för att den är viktig, utan för att den är magisk.

youtubelänk

45. Teenage Fanclub - Norman 3 (1993)
Om Loveless är överskattad så är Bandwagonesque ett skämt. Verkligen en rakt av knappt medelmåttig skiva, om man ska försöka vara snäll. Det finns en riktigt fin låt, en okej låt och ytterligare ett gäng som jag inte kan hålla mig vaken till ens om jag slår mig i magen och tittar på Scarlett Johansson samtidigt. Tur då att bandets saga inte börjar och slutar med det albumet. Faktum är att TF startade riktigt fint, första låten (Everything Flows) på första albumet är en låt som visar exakt hur Neil Young hade låtit om han spelat pop istället för rock. Nu är inte jag fullständigt inlyssnad på TF - eftersom "mästerverket" Bandwagonesque gav så lite har jag inte riktigt orkat lyssna in mig - men av vad jag hört är det här deras klart bästa låt. Romantisk pop av bästa märke. Synd att de inte lyckades få till den här känslan oftare, då hade de kunnat vara ett makalöst band. Jag tar tacksamt emot tips på bra låtar jag missat av bandet. Misstänker dock att de är ungefär lika överskattade som deras stora influens Big Star, ett band som också har några riktigt bra låtar och ett överflöd tråkiga.

youtubelänk


44. Ice Cube - It Was a Good Day (1993)
Det kan tyckas ironiskt att hårdingen Ice Cube på den här listan representeras med en ballad. Men det är ofta när de hårda taggar ner lite som det blir som finast, och dessutom blir det bara ännu tydligare när Ice Cube rappar om en bra, soft dag att han i vanliga fall lever ett riktigt thug life, fo rilla. Han är nöjd för att han inte ens behövda använda sin AK (-47?) den här dagen. "Plus nobody I know got killed in south central l.a. Today was a good day." Vi har uppenbarligen olika krav på vad som behövs för att göra en dag bra. Ni som läst En Dag i Ivan Denisovitjs Liv kommer känna igen grundidén.

Dessutom skänker beatet en känsla av nostalgi och drömmar mer effektivt än vad din farmor gör.

youtubelänk

43. Jay-Z feat The Notorious B.I.G. - Brooklyn's Finest (1996)
Det är förstås helt bisarrt att den här låten inte är ännu bättre än vad den är. Det är ju två av världens bästa rappare någonsin i toppform och musiken går heller inte att klaga på. Kanske är det det att det känns som en ren uppvisning av Brooklyns kungar, snarare än en ordentlig låt. Typ som en all star-match. Det är liksom, "först kör du en vers, sen jag, sen du, sen jag, sen du, sen har vi visat att vi är bäst. Släng på ett sjyst beat." Det blir inte det bästa jag hört, det blir bara äckligt bra.

youtubelänk

42. Jonathan Richman - I Was Dancing in the Lesbian Bar (1992)
Jag har skrivit om Richman så ofta på min blogg att jag börjar känna mig som en Mojoskribent som tipsar om The Clash. Dessutom har jag skrivit ett stycke om grabben här. Kan ju bara påminna om självklara fakta: älskar ni inte det här älskar jag inte er.

Finns väl egentligen inte så mycket för mig att tillägga, förutom att återigen klargöra att han, möjligen tillsammans med Leonardo da Vinci, är världshistoriens bästa människa.

youtubelänk


41. Black Star - Brown Skin Lady (1998)
Ett av de mest kärleksfulla beatsen i hiphophistorien? Mjukt, vackert, ärligt och värdigt, om nu ett beat kan vara allt det. Jag blir alldeles varm inombords när jag lyssnar på Brown Skin Lady och det är väl meningen också eftersom låten handlar om kärlek och är en hyllning. Black Star kvarstår som en av hiphopens mest underskattade grupper. Visst hyllas de på sina håll, men avfärdas ofta felaktigt som bara en tråkig ryggsäcksgrupp. Antar jag i alla fall, eftersom inga häftiga hiphopskribenter nånsin skriver om dem.

youtubelänk

torsdag, oktober 15, 2009

90-talets bästa låtar pt II


80. My Bloody Valentine - Only Shallow (1991)
Loveless är namnet på en av 90-talets mest överskattade skivor i indievärlden. Shoegaze har förvisso ingen särskilt hög status, men My Bloody Valentine är allmänt ansett vara världens i särklass bästa musikskapare genom tiderna, Mozart och Kung David inkluderade. Det har förbryllat mig lite - eller rättare sagt mycket - men senaste gången jag lyssnade på skivan (det händer som ni förstår inte särskilt ofta, men jag inser ju att jag missat nåt så jag ger den en chans nångång per år ungefär) lät det faktiskt ganska stämningsfullt. Jag stod på en busshållsplats och tittade ner på mina smutsiga gympaskor. Ljuset från gatlampan var av det där gulaktiga, dämpade slaget. En ung tonåring stod uttråkad bredvid mig. Det är då man ska lyssna på My Bloody Valentine.

Bästa låten från skivan är den låten jag alltid har gillat mest, den som verkligen satt sig. Only Shallow är överöst med gitarrer och det, hör och häpna, på ett bra sätt. Gitarrmattan skapar ett slags hypnos, och låten lyckas vara både drömmande och lite in your face samtidigt.

youtubelänk


79. Digital Underground - Heartbeat Props (1991)
Jag har sett ett klipp med kung Biggie där han med tåren i ögat säger något i stil med "whatever happened to rap? It was supposed to be fun" och jag satt förstås och bölade med min Biggienäsduk full av snor och gråt. Men i alla fall, jag förstår honom, även om jag gillar gangstarap så finns det nåt befriande charmigt och glädjefullt med viss rap som tyvärr blev alltmer sällsynt ju längre 90-talet led. Heartbeat Props är en ren fest för öronen och kroppen. Ingen politik. Inget subtilt mästerverk du måste läsa en bok för att förstå. Det är bara att trycka play, kanske höja ett litet snäpp och sen bjuda in kompisarna.


78. Primal Scream - Movin On Up (1991)
Som alla skivor det sägs att man antingen älskar eller hatar, så tycker jag att även Screamadelica placerar sig nånstans mittemellan. Stundtals sömnig, men visst finns det ett par lyckopiller. Movin On Up är det bästa exemplet. Den skiljer sig radikalt från Primal Screamlåten som gästade min 80-talslista, de har här gjort en kovändning värdig nästan vilken politiker som helst. Skramlig enminutsindie har blivit smått episk dansgolvsgospel och jag gillar det förstås, kärlek som gospel ändå är.

youtubelänk

77. A Tribe Called Quest - Luck of Lucien (1990)
Jag är trött och mår lite dåligt. Luck of Lucien läker alldeles lagom mycket med sitt mjuka anslag, sin kärleksfulla och lätt humoristiska ton. Bort med alla hårda och kalla människor. Jag orkar inte med er.

youtubelänk

76. Pavement - Summer Babe (1992)
Att välja Summer Babe av Pavement på en sån här lista är nog lite som att välja Blowin in the Wind av Bob Dylan. De som förstår Pavement ler och skakar på huvudet. Jag är inget Pavementfan, jag förstår dem inte. Jag har testat lite, men det har inte satt sig. Kritiken mot dem är väl den vanliga: låter halvfärdigt, slappt och inte särskilt slagkraftigt. Men när Stephen Malkmus sjunger "I've got a lot of things I want to sell, but... not here babe! Tortuuuuuuure!" då ryser jag och inser att bandet även i min värld har åtminstone en riktigt stor stund. Det här är en helfärdig låt. Är den slapp är det på ett bra sätt (och det finns bra slappa sätt, se bara på Crazy Horse - världens slappaste band). Slagkraftig? Oh yes, oh yes.

youtubelänk

75. Daft Punk - Around the World (1997)
Jag har dissat en hel del elektronisk musik från 90-talet märker jag, men då tänker jag inte alls på att Daft Punk faktiskt både sysslar med elektronisk musik och var aktiva detta årtionde. De är liksom ett alldeles självklart band, utanför tid och genrebestämningar. Hippa bland rockarna och samplade av hiphopparna. Bakgrundsmusik, dansgolvsmusik, hörlurarmusik. Datanördsmusik, musikrecensentsmusik, ungdomsmusik, gubb- o gummusik. Daft Punk är så mycket att jag inte tänker på att de också har en specifik plats i musikhistorien. En mycket välförtjänt plats. När det gället låtar då: Around the World eller Da Funk? Det är en fråga om syfte och behov, som Björn Borg (visst var det han?) skulle ha sagt.

youtubelänk

74. Weezer - Buddy Holly (1994)
När jag var på en konsert med Jeremy Jay så blev huvudpersonen själv kär i en kompis till en av mina kompisar. Det gjorde förstås att vi var tvugna att hänga med honom och bandet halva natten (vi lyckades till slut slinka ifrån då de inte hade mycket att bjuda på och inte var särskilt roliga) och när man hänger så pratar man förstås. Det tog ungefär en minut för oss att komma in på Buddy Holly - nej, jag minns inte hur - men det tog en himla massa minuter att komma ut ur Buddy Holly. Vi gick och sjöng på den (rättning: de sjöng, jag utsöndrade ljud) hela vägen till hotellet. Det var en fin stund och ett bevis på att popmusik förbrödrar och är ett universellt språk, eller vad det nu är man brukar säga om fotboll.

Det kan också ha varit ett bevis på att Weezer trots allt är ett större band än Jeremy Jay.

youtubelänk

73. Cocteau Twins - Heaven or Las Vegas (1990)
När jag hör termen dream pop så tänker jag på Cocteau Twins. Jag menar det alltså bokstavligt; så fort jag hör orden "dream pop" så följer tanken "Cocteau Twins". Orsak och verkan. Det ena följer logiskt på det andra. Inget annat tänker jag. Cocteau Twins ÄR drömska. Cocteau Twins ÄR pop. Ni som läst bloggen ett tag vet att jag är full av kärlek för pop. Ni vet också att jag är full av drömmar (och usel på handlingar, Gud - eller Sture Dahlström - hjälpe mig). Finns det ens en teoretisk möjlighet att jag inte skulle gilla detta band? Hm. Nej.

youtubelänk

72. The Roots - The Next Movement (1999)
Roots är älskade av alla. Av hiphopskallarna. Av indiesarna. Av musikermänniskor. Säkert av Obama också, jag svär. De är kompetenta, spelar instrumenten på riktigt och de har streetcred. De anses intelligenta och musikaliskt uppfinningsrika. Politiskt korrekta på gränsen till löjets gräns kan således tyckas. Jaja. Lyssna på The Next Movement och säg sedan om du bryr dig ett skit huruvida Roots är PK eller ej, huruvida de är hippa eller ej, relevanta eller ej. Musik är så mycket mer än bara musik, det är förvisso sant... men nej förresten, med ett sådant här beat så är musik fan bara musik ändå.

youtubelänk


71. Dr Dre - Let Me Ride (1992)
En lång, lugn, bakåtlutad syntslinga. Ackompanjerad av en funkig basgång. Taktfast trumljud. Små melodislingor och detaljer här och där. Resultatet blev helt fantastiskt, resultatet blev farlig funk för baksäten. Dr Dre visade med The Chronic att han var ett musikaliskt geni och han visade med sin introduktion av Snoop Dogg att han hade utsökt fingertoppskänsla. Snoop är i sanning ett fullständigt unikum. Han får Tillbakalutad Tillbakalutadsson att verka som en hysterisk heroinjunkie som inte fått i sig nåt på flera dagar. Han får genren chill out att låta som en atombombsexplosion i en instrumentfabrik. Snoop hade hetat Smooth i mellannamn om det inte hade gett honom livstids fängelse för olaga underdrift. Ni förstår vad jag menar. När han rappar över g-funk är det Den Perfekta Kombinationen av Röst och Musik.

youtubelänk

70. The Notorious B.I.G - Sky's the Limit (1997)
Biggies mogna låt. Den där han tänker tillbaka på sin ungdom, reminissar över sitt liv som det varit från barndomen fram tills den situation han befann sig i när han spelade in låten. Det är fint och rörande, vilket Puff Daddys stämningsfulla produktion också bidrar starkt till. Biggie själv briljerar förstås, som alltid. Ibland önskar jag faktiskt att han hade spelat in fler såna här blödiga självbiografilåtar. Jag önskar i och för sig att han hade spelat in fler låtar om sex och våld också. Jag önskar nog helt enkelt att han hade spelat in fler låtar.

youtubelänk


69. Ol' Dirty Bastard (feat. Kelis) - Got Your Money (1999)
Poesi? Äsch. Det är väl bara att säga vad man menar, ibland behövs faktiskt inga Talib Kweliska formuleringar. Rimma snyggt? Äsch. Rimma på samma ord som raden innan så blir det lätt och bra. "I don't have no trouble with you fucking me/But I have a litte problem with you not fucking me." Ja, det är väl precis så det är. Genialt i sin enkelhet. Och låten? Det är en hit, baby. Neptunes bakom spakarna. Med världens häftigaste Kelis i refrängen.

Sen att ODB var så legendariskt skön att allt han tog sig för är coolare än vad Oasis trodde att Wayfarers var, ja det kan förstås inverka på mitt positiva omdöme om helheten.

youtubelänk

68. Big Pun - Still Not a Player (1998)
Big Pun var ingen player, han låg bara runt väldigt mycket. Han var heller inget geni, han var bara en riktigt sjukt bra rappare. Han var dock sanslöst fet, och det var det som tog livet av honom. Varför hans död är något värt att sörja inser ni om ni klickar på länken nedan.

youtubelänk

67. Mariah Carey - Fantasy (1995)
Det här var en otroligt bra låt redan när den hette Genius of Love och det var Tom Tom Club som framförde den ("James Brooown, Jaaaames Brown!") men låten byggde nästan helt på sitt fantastiska beat, så det är föga förvånande att någon valde att utnyttja det som grund för en ny låt. Jag har svårt att komma på nåt bättre sätt att använda det på än att låta Mariah Carey uttrycka sina drömmar om kärlek ovanpå det. Denna röst, denna kvinna. Det här är en låt för våren lika mycket som vilken Håkan Hellströmlåt som helst.

youtubelänk

66. D'Angelo - Cruisin' (1995)
D'Angelo är en modern Marvin Gaye. Samma silkeslena soulröst, (nästan) samma förföriska sätt att uttala viktiga ord som "love"och "baby". När refrängen smyger sig fram i den här låten, "We're gonna fly away, glad you go my way, I love it when we're cruisin together...", ja, då blir jag kär. Kanske i en flicka. Kanske i D'Angelo. Något alldeles ljuvligt är det i alla fall som jag blir kär i.

youtubelänk

65. Solace - My Brightest Star (1992?)
Denna och ytterligare ett litet gäng popsmycken som kommer dyka upp på den här listan känner jag till och älskar tack vare Rebecka. Jag vill bara så här offentligt framföra ett tack till henne. Den här låten kan nog vara jobbigt svår att få tag i, men gör ett gediget försök. Det är det värt. Jag kan skicka på msn förresten. Ni måste höra när hon sjunger "I love my Bobby more than anything else in the world." Ni måste höra den enkla melodin framförd på en lika enkel keyboard. Det är så hjärtskärande fint. Ni måste.

64. A Tribe Called Quest - Award Tour (1993)
"When was the last time you heard that Phihe was sloppy?" undrar han-är-så-dålig-men-så-söööt-att-vi-gillar-honom-ändå-rapparen Phife Dawg. Svaret är väl att vi hört honom vara slapp på ungefär varje låt han medverkat i, men här sköter han sig oväntat bra. Sen så är han ju verkligen charmig. Eller är det låten som är ovanligt bra? Refrängbabblandet är som honung, beatet sitter perfekt, varenda sampling är en njutning. ATCQ's bästa låt? Det är verkligen inte helt omöjligt, mina damer och herrar.

youtubelänk

63. Aphex Twin - Alberto Balsalm (1994)
Inannas favoritlåt är i sanning en mycket vacker och märklig skapelse. Med en melodi som skulle kunna få en staty att fälla en tår ledsagar Aphex Twin oss igenom ett musiklandskap som förmedlar sån skönhet att det enda jag kan göra är att trycka repeat om och om igen, trots att det bara är några få timmar kvar tills jag ska upp och jobba. Det här är konstmusik. Stor, verklig musik.

youtubelänk


62. Yo La Tengo - Stockholm Syndrome (1997)
Yo La Tengo är ett stundtals fantastiskt band, men tyvärr blir de alltför ofta för expermintella, långdragna och gnissliga för sitt eget bästa. Jag vill ha mina poplåtar klara, tydliga, hjärtskärande och otvetydigt fantastiska. Det ska inte behövas speciella hörlurar, inga öronproppar, ingen musikutbildning och ingen hjärntvätt ("tiominuterslåtar med endast rundgång är bra!") för att uppsaktta god musik. Stockholm Symdrome är precis vad jag vill ha från gruppen, utan den hade jag kanske aldrig ens kollat upp andra Yo La Tengo-album. Fortfarande har inget de gjort överträffat denna popjuvel, även om ett par låtar från framförallt samma skiva (I Can Hear the Heart Beating as One) kommit nära.

youtubelänk

61. GZA - Gold (1995)
Liquid Swords är så hemskt jämn att jag knappt vet vilken dag i veckan det är. Jag blir alldeles förvirrad. Hur ska man kunna välja låtar från den? Ska bara en låt vara med? Ska jag fylla kvoten med fem låtar? Ska ingen låt med? Nej, det går inte. Jag fick lyssna om på skivan flera gånger inför denna lista för att kunna sortera ut några som stod över de andra något. Skulle jag lyssna idag skulle jag säkert ändra mig. Men en sak är lika säker som att jag har slut på rena kalsonger: Gold är sanslöst bra. Skräck. Spänning. Spöklika ahhhh-körer. Se till att ha numret till mamma inom räckhåll.

youtubelänk